Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI BROJ OMILJENOG ČASOPISA NA KIOSCIMA

Što spaja bundeve, zmajeve i crno vino, potražite u Slano&Slatko

Slano&slatko
Foto: VL
15.10.2015.
u 16:29

Provjerite je li vaš recept među nagrađenima, sakupite zbirku recepata, inspirirajte se jesenskim plodovima....

Jesen je inspirirala urednički tim najslađeg magazina - Slano&Slatko - da četvrti broj posvete plodovima šume i polja. Tako se u vašem omiljenom magazinu za svaki okus raskošno prostrla kraljica jeseni, gospođica bundeva. Prekrasna nam je zemlja, prebogata, plodna. Odakle god krenuli, naći ćete ideje i priče, hranu koja je još netaknuta. Sve je nadohvat ruke, treba ih samo ispružiti. Uberite, pokupite, provedite jesensko poslijepodne u šumi i istražite sve što možete učiniti sa šumskim mesom.

Nabavite bundevu, okupite najmlađe i dogovorite se što ćete učiniti s njom, dio iskoristite za kuhanje, a dio za zabavu. Ne zaboravite ni da okusni pupoljci na bundevi reagiraju pojačanim lučenjem hormona sreće i uzbuđenja, zbog čega joj pripisuju afrodizijačka svojstva. Možda će vam se netko od muških ukućana pridružiti u kuhanju. Inspiracije ne nedostaje na stranicama četvrtog broja magazina. Manje je poznato da je ova bucmasta meksikanka koja je u Europu stigla tek u tovarima Kolumbovih karavela, spasila Stari kontinent od gladi. Bucmasta i izdašna nekada je punila trbuhe siromaha, a tek posljednjih godina doživjela je renesansu našavši se na menijima finih restorana. Za čitatelje Slanog&Slatkog pripremila ju je čarobnica u tvornici snova zagrebačkog hotela Esplanade, chefica Ana Grgić. Ona je je ujedno gošća četvrtog broja magazina, a osim bundeve pripremila je i jela od gljiva, šumskog mesa kojeg ne nedostaje u jesenskim danima.

Kako brati gljive, prepoznati ih, očistiti te preporuke iz prve ruke donose Antun Filić i Snježana Črnjević. Iskušajte, izrežite i spremite recepte za četiri jednostavna jela od gljiva, od predjela do deserta, od gulaša, do neizbježne juhe od vrganja... Tartufima, mirisnim gomoljima koje smo tražili i izvadili u dolini Mirne, u šumi Velog Jože podno drevnog Motovuna, posvetili smo posebno poglavlje. Sezona je najmirisnijeg među njima, bijelog, kojeg posebno cijene gurmani, a tartufari ga traže zajedno sa svojim vjernim pomoćnicima psima i svinjama. Maslinovo ulje zaslužilo je posebno mjesto u magazinu Slano&Slatko jer je riječ o hrani, ali i ‘likariji’.

Sve više restorana uz vinske karte posjetiteljima nudi i ‘karte od uja’. Berba počinje s prvim danima studenog, a zeleno zlato je valjda najbolje dok još miriši na mlado. Iskoristite ga za pripremu malih zalogaja, domaćeg kruha, slastica ... pronađite savjete kako kušati maslinovo ulje, te koje je bolje, sortno ili mješavine. Kestenje nas je inspiriralo za slastice, lolipope, ‘antišarlotu’, ali i neizbježni mramornjak s pireom od kestena.

Naš kolumnist Klaudijo Jurčić pokrenuo je revoluciju u sparivanju vina. Po prvi put je sljubio vino s glazbom, a kako to izgleda pročitajte u njegovoj kolumni. Za dame nešto nježno i elegantno, a ako k tome dolaze iz Istre onda još i zlatno, zlaćano, zavodljivo poput - malvazije. Kako dame biraju najbolje zna ona koja je odrasla uz lozu i za lozu, agronomka Ana Peršurić. Ana je, nema dvojbe među najeduciranijim damama kada je riječ o lozi te iz njezinog pera doznajte sve o malvazijama. Gastroputopisom vas i ovaj put vodimo kroz kuhinje svijeta, a Vlado Šestan donosi priču iz zemlje Whiskeya, zmajeva i gajdaša. Kako se dimi losos, kuda vozi željeznica na degustacijskoj turi po destilerijama te kako pripremiti hagies, kultno škotsko jelo od ovčjih iznutrica pročitajte u četvrtom broju Slanog&Slatkog. O pršutu su napisane knjige, no da ga se može rezati i strojno zna Larisa Radin. Nije bogohulila već ga je narezala na kultnoj rezalici koju gurmani prepoznaju i persiraju joj - La Berkel.

Još puno toga, od Martinja i sezone mladog vina i pečenih gusaka, do ideja kako si pomoći u kuhinji alatima dostupnim u našim trgovinama potražite već u subotu, 17.10., za samo 5 kuna uz Večernji list. Za one koji zakasne magazin ostaje na kioscima cijeli mjesec i stoji - 14 kuna. Provjerite jeste li upravo vi, dragi čitatelji, koji ste nam cijeli mjesec marljivo slali svoje recepte, među dobitnicima poklon paketa kojima smo nagradili najkreativnije.

Kuhajmo zajedno, pišite nam i dalje, šaljite svoje recepte, ideje i prijedloge. Ne zaboravite, kuhanje je poput slikanja na čistom i novom platnu, a hrana je boja. Na vama je da se poigrate i pritom - uživate.

Foto: VLm

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije