Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBIČAJI

Što jesti kako bi vam nova 2020. godina bila bolja?

shutterstock
28.12.2019.
u 07:00

Donosimo vam što znači hrana koju jedete za Novu godinu.

Postoji mnogo običaja vezanih za Novu godinu, a tako postoji i hrana za koju se vjeruje da donosi sreću ako se pojede baš na Novu godinu. 

Mnogi ljudi vjeruju da je dobro jesti povrće na lešo, kao što je kiseli kupus ili kelj, zato što njihovi listovi izgledaju kao presavijeni novac, a to predstavlja da će im godina biti puna novaca i dobitaka. 

 

Također se jedu i mahunarke, a najviše leća, jer njihov izgled podsjeća na kovanice, to jest na novac. Tako se opet predstavlja godina puna novaca. 

Za napredak u novoj godini i daljni rast i razvoj vaše karijere vjeruje se da je dobro jesti svinjetinu. Svinje su životinje koje "idu prema naprijed".

Najraspostranjenije jelo koje Hrvati jedu za Novu godinu je sarma, za koju se smatra da kupus predstavlja novac, a okrugli oblik sarme predstavlja blagostanje i zdravlje. 

Na samom kraju samog novogodinšnjeg ručka su slastice, a kolač koji se najviše jede je kuglof. Zbog njegovog prstenastog oblika vjeruje se da će donijeti sreću, ljubav i zdravlje u novoj godini. 

Probajte kestene kod ovog gospodina koji ih na Cvjetnom trgu prodaje 47 godina:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije