Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dublji razlozi...

Što hrana o kojoj žudite govori o vama? Čokolada znači stres, sir nedostatak vitamina...

shutterstock
19.02.2020.
u 11:12

Nema osobe koja u jednom trenu života nije osjetila žudnju za određenom hranom-čokolada, čips, hamburger...

Žudnja za određenom hranom može puno reći o vašem tijelu i kako se ono osjeća, ali i otkriti neke zdravstvene probleme. Nutricionistica Marilyn Glenville za The Sun je otkrila što neke tipične žudnje za hranom znače.

Čokolada- stres ili problemi s hormonima
Dokazano je da određeni sastojci u čokoladi popravljaju raspoloženje te potiču ispuštanje serotonina, hormona zbog kojeg se osjećate sretno. Žudnja za čokoladom može značiti da se želite osjećati i riješiti se stresa i osjećaja umora. Također može značiti da vam fali magnezija, a kakao je pun tog minerala. Zdravija verzija je tamna čokolada sa 70% kakaa, koja ima manje šećera, a više minerala.

U videu saznajte što uzrokuje žudnju za hranom:

Brza hrana - osjećate se tužno
Ako ste pod stresom ili se osjećate tužno, vjerojatno ćete žudjeti za nezdravom i masnom hranom, poput pizze, hamburgera, pohane piletine i slično. Kombinacija masnoća i ugljikohidrata potiče ispuštanje dopamina, koji je u mozgu povezan s osjećajem zadovoljstva i nagrade. Zdravija verzija bile bi ribe pune omega-3 masnim kiselinama.

Sir- nedostaje vam vitamina B12
Sir u sebi sadrži puno dobrih masti, kao i avokado, riba i orašasti plodovi, a sadrži i vitamin B12, koji je važan za psihičko i fizičko zdravlje jer doprinosi stvaranju crvenih krvnih stanica, podržava imunološki sustav...

Tjestenina-umor
Tijelo koristi ugljikohidrate kako bi proizveo serotonin. Ako žudite za tjesteninom, rižom, krumpirima ili kruhom, tijelo vam govori da si želite poboljšati raspoloženje. No, oni naglo povisuju razinu šećera, što kasnije vodi do naglog pada i žudnje za visokokaloričnom hranom.

Vrijeme je fašnika i ljudi žude za krafnama. U videu pogledajte kako se rade poznate krafne u Princessu:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije