Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vjerovali ili ne

Što dalje idemo u maštanju, to više zaboravljamo

sreća
01.08.2010.
u 09:00

Što dalje odete u maštanju, to ćete više zaboravljati, pokazuju nova istraživanja sa Sveučilišta North Carolina

Što dalje odete u maštanju, to ćete više zaboravljati, pokazuju nova istraživanja sa Sveučilišta North Carolina. Primjerice, maštanje o vašem obiteljskom domu ili odmoru na drugom kraju svijeta ima veći efekt na memoriju od pomisli na događaj ili mjesto na kojem ste bili prije sat vremena. I prijašnje studije su pokazale kako maštanje o nečemu blokira memoriju iz nedavne prošlosti.

U eksperimentu, svaki učesnik gledao je na listu riječi koje su se pojavljivale na ekranu. Tada im je rečeno da razmišljaju o svom domu gdje su jutros bili ili o roditeljskoj kući gdje nisu bili nekoliko tjedana. Zatim im je pokazana i druga lista riječi.

Na kraju testiranja, morali su se prisjetiti što su više riječi mogli. Oni koji su mislili na mjesto na kojem su bili prije nekoliko sati prisjetili su se više riječi od oni koji su razmišljali o nečemu od prije nekoliko tjedana. Studija je objavljena časopisu Psychological Science.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije