Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Stižu vrući dani! Istine i zablude o sladoledu...

sladoled (1)
Marko Jurinec/PIXSELL
15.06.2012.
u 17:00

Idealan je za hlađenje organizma kad "zakuhamo", no jeste li znali da vam sladoled može nakratko "zamrznuti" mozak?

 

1. Sladoled je poput droge. Jedna je studija pokazala da konzumiranje više sladoleda (kao i droge) ne donosi više zadovoljstva.

2. Frape ima više kalorija. Svakako da je frape ukusna poslastica za vrućih ljetnih dana, ali ne treba ga konzumirati prečesto. Iako je njegov veliki dio tekućina, veliki shake od pola litre sadrži i više od tisuću kalorija te 32 grama masti. Usporedbe radi, veliki krumpirići u McDonaldsu imaju 540 kalorija, a kuglica sladoleda od 250 do 350 te pola dnevno potrebnih zasićenih masnoća.

3. Light sladoled nije zdraviji. Iako ima 50 posto manje masnoća i 33 posto manje kalorija nego običan sladoled, light varijanta nije zdravija. Postoji mogućnost da čak ima više masnoća. Zato odaberite dvije kuglice kvalitetnijeg sladoleda i jedite ga polako kako biste duže uživali.

4. Sladoled uzrokuje glavobolju. Kada hladan zalogaj sladoleda dotakne vaše nepce, potakne živce koji kontroliraju cirkulaciju krvnih žila u mozgu koje se naglo prošire, što izaziva bol, odnosno mini migrenu ili "brain freez" (zamrzavanje mozga). Bol možete spriječiti tako da ga jedete sporije.

5. Vafl-kornet pun je kalorija. Ima ih između 120 i 160 kalorija i to ponajviše jer je preliven šećernim sirupom i jer je nešto veći od običnog korneta. Zdravija varijanta je šećerni kornet koji ima 60-ak kalorija, no želite li smanjiti ukupan kalorijski unos, odlučite se za sladoled u čaši.

6. Sladoled sadrži riblje proteine. Oni podižu točku zamrzavanja, a sladoled čine kremastijim. Protein također održava finu teksturu i čuva od prijevremenog topljenja. Autori jedne studije zaključili su da je sladoled obogaćen prahom ribljih proteina isti sladoled kao i obični, osim što nakon nekoliko mjeseci skladištenja poprimi okus ribe.

7. Sorbet nije sladoled. To je zapravo zamrznuta slastica od voća, ali nema osnovu kao i sladoled – mlijeko, što je idealno za ljude koji su netolerantni na laktozu. Laganiji je desert i od šerbeta, koji je vodeniji od sladoleda, ali se radi na mliječnoj bazi, a sadržava i jaja ili želatinu.

8. Zamrznuti jogurt je zdrav. Amerikanci ga tamane kao ludi, a sve je popularniji i kod nas. I dobra vijest, zamrznuti jogurt je zdrav jer će se bakterije koje žive u njemu, a dobre su za naš organizam, ponovno aktivirati u dodiru s toplom slinom u ustima. No bez obzira na to ne treba pretjerivati jer se u njemu može kriti mnogo šećera.

9. Sladoled ili sorbet? Jedna kuglica sorbeta ima oko 120 kalorija, dok samo pola kuglice sladoleda od mliječne čokolade ima 145 kalorija. Iako sorbet možete jesti gotovo neograničeno, ipak nemojte, jer ćete unijeti dodatne kalorije zbog puno šećera.

 

Komentara 6

Avatar morski covik 1
morski covik 1
09:53 16.06.2012.

Jel' moze gluplji clanak? Aj' VL molim Vas pokusajte gluplje od ovoga... Bas me zanima...

Avatar Ruza30
Ruza30
18:16 15.06.2012.

Koja glupost... da je kao droga onda ga nitko nebi konzumirao.... ja sama pojedem pola kg sladoleda na dan i stvarno uzivam u njemu..... i nisam ovisna.

DU
Deleted user
14:08 16.06.2012.

16.06.2012. u 09:53h morski covik 1 je napisao/la: --------------- Ne izazivaj....!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije