Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jednostavno!

Stižu vam veći računi za vodu? 10 načina na koje ih možete smanjiti

tuširanje
Foto: Thinkstock
27.01.2014.
u 11:29

Bocu napunite vodom i stavite je u vodokotlić. Na taj način smanjit ćete mu volumen pa će se kotlić puniti s manje vode

Nakon najave da će nam u svibnju stizati veći računi za vodu, donosimo vam nekoliko savjeta kako smanjiti potrošnju i iznose na omraženim računima.

1. Stavite bocu u vodokotlić

Bocu napunite vodom i stavite u vodokotlić. Na taj način smanjit ćete mu volumen pa će se kotlić puniti s manje vode. Sa svakim puštanjem vode potrošit ćete je manje.

Ako stavite bocu od litre i pol, u jednom puštanju vode sačuvali ste litru i pol. Prema izračunu s bloga Vodoinstalater, ako vodu pustite šest puta dnevno, u godinu dana možete uštedjeti 3285 litara vode ili, preračunato po zagrebačkim cijenama, oko 30 kuna godišnje.

2. Napunite perilicu za rublje

Tako ćete potrošiti manje vode i rjeđe ćete prati rublje pa ćete i manje trošiti. Dobar je trik i nositi odjeću više puta prije nego je odbacite u koš za prljavo rublje.

3. Ne dajte da teče

Kad se tuširate i čekate da se voda zagrije, nemojte da teče u prazno. Stavite kantu i sačuvajte vodu, jednako kao i onu koja vam je ostala u čaši, a niste je popili. Nemojte je prolijevati. S njom možete zaliti vrt ili je iskoristiti kad perete podove.

4 Sačuvajte kišnicu

Tako nećete morati trošiti pitku vodu za zalijevanje vrta.

5. Zavrnite pipu

Zatvorite slavinu dok perete zube ili dok se sapunate kad se tuširate.

6. Napunite sudoper

Ne dajte da vam voda teče dok sapunate suđe. Napunite sudoper. Ako imate perilicu za suđe, nemojte tanjure ispirati. Uklonite nečistoće ubrusom i pustite perilicu da odradi svoje.

7. Zagrijte vodu u mikrovalnoj

Umjesto da čekate da počne teći topla voda, zagrijte je u mikrovalnoj.

8. Ubrzajte tuširanje

Skratite vrijeme tuširanja. Jeste li znali da za 15 minuta tuširanja potrošite oko 140 litara vode? Ako ubrzate stvar pod tušem, u pet minuta potrošit ćete 49 litara. Tuširanje je, također, bolja opcija od kupanja.

9. Popravite cijevi

Provjerite curi li igdje i pobrinite se da zakrpate rupe kako vam voda i novac ne bi odlazili u vjetar.

10. Provjerite kotlić

Jednostavno je, a uštedjet ćete vodu i novac.

>>Četveročlanoj obitelji u svibnju stižu 22 kune veći računi za vodu!

>>Zima topla, a računi za grijanje sto posto veći

Komentara 6

DU
Deleted user
12:45 27.01.2014.

Kubik vode košta otprilike kao jedno pivo ili bočica od 1/2 litre vode za piće, a nitko ne viče da je to skupo.

Avatar muljib@vecernji
muljib@vecernji
12:54 27.01.2014.

Evo jedan osvrt duži od članka :/ 1. Svaki vodokotlić, pa i onaj najstariji može se regulirati. Spuštanjem ili podizanjem plovka regulirate nivo vode u kotliću. Nema smisla stavljati boce u njega. 2. Pobogu nemojte. Odjeća koju nosite više putaviše puta počne smrdjeti, a da vi to ne osjetite, ali osjete ljudi oko vas. Isto vrijedi za odjeću na kojoj su korišteni dezodoransi i sl. Nemojte ni mašinu prenatrpati, pre brzo će vam se habati amortizeri pa će mašina ili skakati ili će bubanj škripati. 3. Samo ako imate živaca Ne mogu vam opisati koliko nakon nekog vremena počne smetati kanta s vodom koja čeka da se upotrijebi. Radije s njom isperite wc školjku, i ne zaboravite pokupiti što se prolilo ;) Što se čekanja tople vode tiče, pomaže još jedna stvar, kad stari bojler odapne, kupite protočni. 4. Ili zalijevanje klinca što piša ispod vašeg balkona 5. Svakako preporučam :D Jedna obitelj ovako može uštedjeti do 2 hl mjesečno, što je skoro 30 kuna 6. Samo vi sapunajte suđe u čistoj sapunici. To je stvar higijene. U suprotnom jedno suđe sapunate prljavštinom onog drugog, najčešće masnog pa će te potrošiti duplo više vode na kraju. 7. Mikrovalna je odlično rješenje. Uvijek će te zagrijati točno koliko vam vode treba. Svakako bolje od vode iz bojlera ili iz kuhala. 8. Pobogu tuširajte se 30 umijesto 15 minuta. Dobro se izribajte četkom za kupanje (nikako ne spužvom ili mrežicom), uklonite stare stanice kože, dobro se nakvasite i pjevajte od sreće koliko će te biti čisti. Piling grubim frotirnim ručnikom za vrijeme sušenja svakako preporučam. 9. Ako napuštate kuću ili stan preko dana dobro zatvorite sve slavine. Tada fotografirajte vodomjer. Usporedite s onim što će te vidjeti kada se vratite. Fotografija mi je draža od očitavanja sitnih kazaljki. Pa ako nisu na svom mjestu, nešto curi. 10. Koliko taj vode zna potrošiti. Uvijek ga je dobro kontrolirati. Kada očistite wc školjku, obrišite sa suhim maramicama ili papirom. Onda jednu stavite na stjenku wc školjke (iznad vode koja stoji unutra, naravno) i dok sljedeći put dođete, ako je mokra, vodokotlić curi. Inače je teško za primijetiti kapa li kotlić ili ne.

SJ
Sve je uzalud
13:24 27.01.2014.

.........šta ćemo napraviti onda kad ovo sve navedeno napravimo i opet voda bude skupa.........ajde frajeru odgovori za prolaznu ocjenu........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije