Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od antike do danas

Štitite se mrkvom, lubenicom, bučom...

mrkva
Foto: Žarko Bašić/PIXSELL
1/3
17.06.2013.
u 08:13

Prvo sredstvo zaštite bilo je maslinovo ulje i koristilo se u antičkoj Grčkoj. I danas su popularni prirodni pripravci za zaštitu kože koji se rade od shea maslaca, korijena mrkve, macerata, sjemenki čileanske maline i češnjaka, nara....

Prirodna priprema za sunčanje podrazumijeva i pravilnu prehranu s posebnim naglaskom na voću i povrću koje je bogato antioksidansima, beta karotenom i likopenom. Tu prednjače mrkva, lubenice, marelice, buče, špinat, brokula, rajčice – osobito kuhani umak od rajčice, jagode, maline, borovnice, kupine, grožđe, višnje, crni ribiz.

 – Treba naglasiti da su neka eterična ulja fototoksična te ih ne smijemo nanositi tijekom sunčanja. Često se griješi s korištenjem kantarionova ulja. To cijenjeno i hvaljeno ulje njeguje kožu nakon sunčanja. Važno je znati da najmanje 12 sati nakon nanošenja kantarionova ulja ne smijemo na sunce – upozorava dr. Jadranka Sokol, dodajući kako svako nekontrolirano izlaganje suncu nosi i svoje posljedice.

Primjerice, nakon izlaganja suncu u trajanju od 12 do 24 sata najuočljivija je pojava crvenila koje nastaje zbog proširenja krvnih žila u koži. Može trajati više dana, a katkada se mogu pojaviti i mjehuri. U nastavku procesa potaknutog UV zračenjem epidermis zadeblja i tako se štiti od daljnjeg zračenja, a stimulacijom melanocita koji proizvode pigment melanin pojavljuje se tamnjenje.

Najčešći su oblik akutnih oštećenja kože zbog UV zraka sunčane opekline, vrlo česte su i alergije zbog djelovanja sunca. Najčešća je polimorfna svjetlosna dermatoza koja se može pojaviti ljeti i zimi na skijanju ili u proljeće kod prvog sunca u obliku malih, crvenih, često izbočenih mrlja uz svrbež. Mallorca akne nastaju kao reakcija kože izložene suncu na određene tvari u kozmetici. Česte su tzv. fototoksične i fotoalergijske bolesti kože kod kojih je lijek, kozmetičko sredstvo ili nekakva biljka fotosenzibilizator. I lijekovi mogu izazvati reakcije na koži izloženoj suncu, ali i biljke. Najčešće se spominju peršin, celer, pasternak i jaglac. Osobe svijetle kose, očiju i puti sklonije su oštećenjima kože zbog dugotrajne izloženosti UV zrakama i sklonije su staračkim pjegama, znakovima preuranjenog fotostarenja kože, aktiničkim keratozama te raku kože.

>>Zaštita od raka kože i opeklina jedino je krema s faktorom 30

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije