Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako smanjiti račune?

Štedite energiju i vodu u kućanstvu uz korisne savjete

kuhinja
01.03.2010.
u 08:00

Uštedjeti i smanjiti troškove važno je u svakom kućanstvu, osobito u vrijeme recesije, ali i s obzirom na to da je najavljen rast cijena električne energije. Donosimo nekoliko savjeta kako uštedjeti bez velikih odricanja

Uštedjeti i smanjiti troškove važno je u svakom kućanstvu, osobito u vrijeme recesije, ali i s obzirom na to da je najavljen rast cijena električne energije. Donosimo nekoliko savjeta kako uštedjeti bez velikih odricanja.

Proljetno je vrijeme varljivo, zato ako još uvijek grijete u kući, ugasite sustav grijanja prije nego što otvorite prozore kako biste prozračili. Umjesto dodatnog grijanja, prilagodite odjeću godišnjem dobu, osjećat ćete se ugodnije, ali i štedjeti pri tome.

Rasvjeta u kućanstvima troši između 10 i 15 posto električne energije, zato maksimalno iskoristite dnevno svjetlo (redovito perite prozore, izbjegavajte biljke na prozorima i tamne zavjese). Redovito gasite svjetla, ali i sve ostale uređaje (primjerice televizor) kada napuštate prostoriju. Koristite žarulje manje snage gdje je to moguće. Redovito čistite žarulje i lampe jer nečistoće mogu apsorbirati i do 50 posto svjetlosti. 

Zamijenite obične žarulje štednima. Kod običnih žarulja u svjetlost se pretvara svega pet posto uložene energije, a ostatak se pretvara u toplinu. 

Štedne žarulje troše pet do šest puta manje električne energije, stoje od 20 do 50 kuna i traju do 10.000 sati, dok obične traju oko 1000 sati. Zatvarajte vodu kad perete suđe, zube, kosu (štedite i do 10 litara vode), a odreknete li se kupanja u kadi, štedite do 50 posto vode, ali i energije.

Najveće uštede možete ostvariti u kuhinji. Primjerice, hladnjak mora odgovarati potrebama vaše obitelji. Nema potrebe za velikim ako vas je troje, jer hladnjak troši puno energije bio on pun ili prazan (oko 260 kuna godišnje troši hladnjak srednjeg kapaciteta).

Perite posuđe u perilici jer se tako troši do 60 posto manje električne energije i do 85 posto manje vode nego kod ručnog pranja. Perilice posuđa i rublja ne isplati se uključivati poluprazne jer je to tada dvostruk posao, ali i dvostruk trošak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije