Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
starija populacija

Statistike pokazuju: Europljani češće umiru od raka nego Amerikanci!

Foto: Thinkstock
1/5
23.04.2019.
u 11:15

Oko 19 posto stanovništva u Europi je u dobi starije od 65 godina, dok ih je u SAD-u oko 15 posto.

Mnogo je vjerojatnije da će Europljani češće umrijeti od karcinoma nego Amerikanci. Barem tako pokazuje statistika. 

Od 100 tisuća smrtnih slučajeva u Europi 2018. godine, 280 je smrtnih ishoda kao posljedica karcinoma, dok je u SAD-u, među sto tisuća preminulih, 189 od neke vrste karcinoma, podaci su Međunarodne agencije za istraživanje raka.

Razlika u uzroku smrtnosti između SAD-a i Europe, bilo je jedno od pitanja na koje su odgovor pokušali dati iz POLITICO Global Policy Lab-a.

Karcinom je bolest starijih, navode. Oko 60 posto dijagnosticiranih slučajeva neke vrste karcinoma, zahvaća osobe starije od 65 godina, a 70 posto smrtnih slučjeva uzrokovano je tom bolešću u toj dobnoj skupini. 

Osobe starije od 65 godina imaju 11 puta veći rizik da će oboliti od raka u odnosu na mlađe osobe, a u Europi je više upravo tih starijih osoba u odnosu na SAD.

Oko 19 posto stanovništva u Europi je u dobi starije od 65 godina, dok ih je u SAD-u oko 15 posto. To može biti razlog zašto je stopa smrtnosti u Europi viša nego u SAD-u.

Jedna od najobuhvatnijih studija, čiji su rezultati objavljeni u lipnju prošle godine, pokazala je da je tijekom 2016. godine u svijetu bilo 17,2 slučajeva karcinoma, 28 posto više nego 2006. godine, a umrlo je 8,9 milijuna oboljelih.

Studija nalazi da su stope smrtnosti u većini zemalja u opadanju, ali broj novih slučajeva raste. Karcinom dojke najčešći je uzrok smrti žena, a karcinom pluća najviše pogađa muškarce i općenito je najveći je ubojica.

Pogledajte i video Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije