Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žabnik

Stari mlin u selu na najsjevernijoj točki Hrvatske

Žabnik
Foto: Vjeran Žganec Roguilja/PIXSELL
1/5
30.11.2020.
u 11:20

Rijeka Mura Međimurjem protječe kao 70 kilometara duga zmija široka od 150 do 200 metara, dijeleći Hrvatsku od Slovenije i Mađarske

46°33 N 16°22 E. Na toj se lokaciji nalazi najsjevernija točka u Hrvatskoj. U Žabniku smo, selu u općini Sveti Martin na Muri, u Međimurskoj županiji, ispred mlina kakvih je nekad na rijeci Muri bilo na desetke. Danas je ostao taj jedan jedini, ne samo u Međimurju, nego u cijeloj Hrvatskoj, i to kao turistička atrakcija, a ne kao dio nekog OPG-a koji proizvodi brašno.

U mlinu je i dio pogona iz 1902. godine, koji je ostao kao svjedok minulih vremena. Mlinovi su se nasađivali na deblo zvano komp, izdeljanom od hrastovine, dugom i do 12 metara, a širokom dva. Iziskivali su vješte tesarske ruke. Kad se popnete na mlin na vodi, osjetit ćete pod nogama snagu koja okreće kotač i pokreće kamen što melje zrna pšenice i kukuruza. Rijeka Mura Međimurjem protječe kao 70 kilometara duga zmija široka od 150 do 200 metara, dijeljeći Hrvatsku od Slovenije i Mađarske. S hrvatske strane uređeni su kilometri staza za šetnju u prirodi koja mjestimice izgleda kao da tu nikad nije kročila ljudska noga. Najnovija, iz lipnja ove godine, je eko-staza Svetomartinska Mura, koja se nalazi kod mlina u Žabniku. Duga je pet kilometara i osmišljena je kao kružna staza na postojećim pješačkim putovima uz glavni tok rijeke Mure i stari rukavac. Iscrtana je u suradnji s javnom ustanovom Međimurska priroda, u sklopu projekta “Med dvemi vodami”.

Foto: Vjeran Žganec Roguilja/PIXSELL

Duž nje naići ćete i na 20 edukativnih tabli koje nude obilje informacija o rijeci Muri, povijesti i bioraznolikosti, te o riječnoj skeli koja je prevozile putnike i vozila na drugu obalu. U regionalnom smo parku Mura - Drava, dijelu UNESCO-ovog prekograničnog rezervata biosfere Mura - Drava - Dunav. U krugu od nekoliko kilometara je ergela međimurskih konja, mlinarska kuća koja nudi široku ponudu pića i jela po povoljnim cijenama. Prošetati se možete i poučnom stazom Murščak, prvoj u Međimurju, dugoj 6300 metara, s 12 obilježenih stajališta. Učionica je to na otvorenom s informacijama o vodenim, šumskim i livadnim ekosustavima.

Automobilom se može doći do svakog sela uz Muru i ondje parkirati. Nakon što se “riješite” vozila, put pod noge. I samo pratite šum rijeke Mure
Foto: Vjeran Žganec Roguilja/PIXSELL

Murščak je poznat po višestoljetnim hrastovim šumama uz rijeku Muru, po kojoj je dobio i naziv. Šetnicu uz Muru ima i grad rudara Mursko Središće, s lučicom i amfiteatrom. Grad je dao “probiti” trasu i spojiti se sa Svetomartinskom Murom, a ta će se dionica na proljeće dodatno urediti, s klupicama za odmor i sjenicama za spas od vrućina. - Čista nirvana od 12 kilometara s početkom na sportsko-rekreacijskom centru Zalešću i krajem u Lapšini na ribnjaku - kaže gradonačelnik Dražen Srpak, koji tu stazu često propješači. Automobil se može parkirati u svakom selu uz Muru, a dalje - put pod noge i samo pratite šum rijeke.

Prošetati se možete i poučnom stazom Murščak, prvoj u Međimurju, dugoj 6300 metara, s 12 obilježenih stajališta. Učionica je to na otvorenom s informacijama o vodenim, šumskim i livadnim ekosustavima
Foto: Shutterstock

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije