Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ozalj

Stari grad sazidan na klisuri ponad zelene rijeke Kupe

Ozalj
Foto: Privatna arhiva
1/2
30.11.2020.
u 12:33

Do ovog gradića dolazi se najčešće iz smjera Karlovca, od kojeg je udaljen 15 kilometara

Nadvio se iznad grada kao div, a s koje god strane ga pogledali, ne možete se oteti dojmu da ova utvrda njime dominira. Radi se o starom gradu Ozlju, smještenom na klisuri iznad istoimenog grada i rijeke Kupe. Kroz povijest su ga posjedovale brojne poznate obitelji, među kojima su Babonići, ali i Frankopani te Zrinski, odakle su dalje kretali u svoje bitke.

Zaslužne su dvije plemićke obitelji i za današnji izgled ovog dvora – Nikola Šubić Zrinski dao ga je sagraditi 1556. godine, a tijekom 17. stoljeća doživljava svoju renesansu, kada Ozalj postaje neslužbena hrvatska prijestolnica u kojoj stoluje ban Petar Zrinski. Nakon smaknuća Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu grad pada u nemilost Habsburgovaca koji ga pljačkaju. Do sredine 18. stoljeća napušten je, kada ga grof Rajmund Perlas temeljito preuređuje, a sljedeći vlasnik dodaje novi kat. Iako je svoj oblik dobio u srednjem vijeku, stari grad na litici bio je privlačno mjesto za život još od rimskog doba, a svjedoči tome poneki rimski temelj koji se krije ispod dvorca.

U njemu se danas nalazi i Zavičajni muzej u kojemu se mogu vidjeti i zbirke hladnog te vatrenog oružja iz vremena Zrinskih i Frankopana, artefakti pretpovijesnog razdoblja, ali i djela poznate slikarice Slavice Raškaj, rodom iz Ozlja. Do ovog gradića smještenog u sjeverozapadnom dijelu Karlovačke županije dolazi se najčešće iz smjera Karlovca, od kojeg je udaljen 15 kilometara. Kad se dođe na drveni most koji vas uvodi među stare zidine pune puškarnica, s njega se vidi još jedan arhitektonski biser smješten na samoj Kupi, a još je bolji pogled kad se popnete među kule. Stara Munjara s početka 20. stoljeća zapravo je hidroelektrana, djelo graditelja Valerijana Riezsnera te poznatog projektanta i arhitekta Hermana Bolléa, a i danas radi. Pored je i kupalište, koje u zimskim mjesecima može biti dobro mjesto za piknik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije