Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE BEZ ZAŠTITE

Stanka za ručak provedena na suncu može nas skupo stajati

sreća
18.08.2010.
u 14:01

Prevencija uvijek bolja od lijeka kada je naše zdravlje u pitanju, objašnjavaju znanstvenici.

Želja za preplanulom puti često ne prestaje s prestankom godišnjeg odmora, no ono što prestaje jest oprez. Kako su pokazala istraživanja, iako prije i tijekom odlaska na plažu većina vodi brigu o zaštiti od sunca, jednom kada se vrate s odmora, kreme za sunčanje više se i ne koriste pretjerano. No, za hvatanje posljednjih zraka sunca koristi se svaki slobodni sat, poput stanke za ručak i sličnog, a upravo u tome leži opasnost.

Naime, samo se jedan od deset Britanca zaštiti kremom prije odlaska na ručak na otvorenom, a ostalih devet povećava rizik od potencijalnog oštećenja kože tijekom najtoplijeg dijela dana za 90 posto, pokazuje studija istraživačkog tima Tesco Banka. Također se pokazalo kako čak 86 posto zaposlenika stanke za ručak tijekom sunčanih dana provodi na otvorenom čak tri do četiri puta tjedno.

Sukladno tome, dermatolozi ponovno upozoravaju da se sunce, posebno ako se osoba ne zaštiti kremom, naočalama i kapom ili šeširom, izbjegava u razdoblju od 11 do 15 sati.

- Svi uživamo u vremenu koje provedemo dalje od radnih stolova i zatvorenog prostora, posebno tijekom ljetnih mjeseci. No, dok je sunce vani, važno je biti svjestan rizika tog vremena ako ga provedemo bez adekvatne zaštite - izjavio je Jeremy Sutton, voditelj provedene studije dodavši kako je ''prevencija uvijek bolja od lijeka kada je naše zdravlje u pitanju".

Svake se godine u Britaniji dijagnosticira više od 10.400 melanoma,  najsmrtonosnijeg oblika raka kože. Stručnjaci čak predviđaju kako će melanom do 2024. godine postati četvrti najčešći oblik raka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije