Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bila sam 'buca debeljuca'

Srednjoškolka izgubila 30 kilograma: 'Želim ohrabriti cure koje su se jako udebljale'

Facebook/Lara Katić
02.09.2019.
u 13:03

Moja je želja bila ohrabriti cure koje su se jako udebljale da riješe problem pretilosti, ali i razbiti neke predrasude, rekla je ova mlada djevojka.

Manjak samopouzdanja, tromost i brzo umaranje samo su neki od simptoma pretilosti, a njih je iskusila i Lara Katić, srednjoškolka koja je pravilnom prehranom i kontinuiranim vježbanjem izgubila impresivnih 30 kilograma, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Pristala sam razgovarati s vama ne zbog želje za isticanjem, jer uostalom smatram da trebam smršavjeti još desetak kilograma do idealne težine; ima tu još posla. Moja je želja bila ohrabriti cure koje su se jako udebljale da riješe problem pretilosti, ali i razbiti neke predrasude poput one da "pušenje smanjuje apetit, i tako indirektno pomaže u mršavljenju - rekla je mlada Solinjanka za Slobodnu Dalmaciju.

- Cijeli život sam bila "buca debeljuca", još od svoje pete godine. Navikla sam se na takvu, okruglastu fizionomiju; smetala mi jest, pogotovo u pubertetu, ali očigledno ne dovoljno da bih se trgnula i bilo što ozbiljnije poduzela - započela je Lara svoju priču o gubitku kilograma.

Lara se prisjetila i nekadašnje, nezdrave prehrane. Doručkovala bi peciva iz pekare, obilno ručala i večerala, a to je pratila i velika količina pića punih šećera.
Kap koja je prelila čašu bili su zdravstveni problemi kada je napokon sebi morala priznati da je vrijeme za velike promjene. Kada se njena kilaža približila velikog brojci od 100 kilograma stvorila joj se psihološka granica preko koje nije mogla prijeći, a prekomjerna težina počela joj je smetati i za vrijeme sezonskog rada. Svakoga ljeta sezonski radi na benzinskoj pumpi kako bi podebljala džeparac za zimske dane, a lani je osjetila kako je zbog viška kilograma postala troma, više su je boljele ruke i koljena, a imala je i tegobe s kretanjem, priča za Slobodnu. 

 

- Odlučila sam nešto ozbiljno poduzeti, jer ranije "nazovi-dijete" i odlasci u teretanu gdje sam više ljenčarila nego radila, jasno, nisu dali rezultata. Obratila sam se za pomoć osobnoj trenerici i počela s intenzivnim, svakodnevnim treninzima pod stručnom paskom. K tomu, promijenila sam prehrambene navike, ali ne na način da gladujem. Umjesto da se ujutro najedem peciva iz pekare, pojela bih omlet od dva jaja s posnim sirom, ručala bih najčešće piletinu sa povrćem, a za večeru nešto slično.

Lara nije jedina koja se bori s viškom kilograma. Prema podacima kojima raspolaže Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 63% muškaraca i 54% žena u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu, a čak 20% Hrvata i Hrvatica je pretilo. Zabrinjavajući podatak svakako je i taj da se pretilost pronalazi i u dječjoj dobi. 

Još je mnogo onih koji su se pohvalili svojim gubitkom kilograma - javno. Nina Martina Korbar kao sudionica treće sezone ''Života na vagi'' kilograme je gubila pred očima javnosti, a sa svojom borbom je nastavila i dugo nakon što su se kamete ugasile. Svoje savjete za gubitak kilograma rado dijeli na društvenim mrežama gdje više od 30 tisuća pratitelja budno prati njen napredak. Ovoga ljeta po prvi puta bila je dovoljno hrabra na plažu stupiti u dvodijelnom kupaćem kostimu, a to svoju sreću podijelila je i na Instagramu.

Nina je otkrila i kako je prije nosila hlače veličine 54, a sada s ponosom nosi one broj 42. Kada je pitaju savjet za gubljenje kilograma, ona objašnjava kako je bitno piti dovoljne količine vode, a iz svog iskustva tvrdi i kako se povrće treba uključiti u svaki obrok.

- Motivacija je nužna i pokretač svega, ali najvažnija je disciplina - napisala je Korbar i time dala naslutiti kako ne uzima pauzu od borbe s kilogramima. 

Super nindža mama može vam biti prava inspiracija:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije