Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijestolnica kiča

Srce Skoplja autentično je kao i Canale Grande u Las Vegasu

Skoplje
Foto: Ljiljana Haidar Diab
1/6
04.11.2017.
u 22:27

Nespretan pokušaj da se povežu doba Aleksandra Makedonskog i moderna Makedonija nagrdio je grad i sakrio njegove ljepote.

U potrazi za identitetom i nacionalnošću makedonski glavni grad Skoplje postao je prijestolnica kiča. Nigdje u svijetu nema toliko skulptura ratnika i legendi kao u Skoplju. Projekt “Skoplje 2014.”, koji je iznurenom glavnom gradu Makedonije trebao vrati sjaj, i to u grandioznom stilu, postao je financijska rupa bez dna na koju je potrošeno između 4 i 5 milijardi eura. Sve to u vrijeme dok zemlja tone u siromaštvo i nezaposlenost.

Veliko pranje novca

Nezaposlenih je 30 posto, fakulteti i bolnice loše su opremljeni... Potreba za sanacijom primjetna je na svakom koraku. No tadašnja vlada imala je druge prioritete: podizanje 27 neoklasicističkih i baroknih građevina, pet trgova s fontanama, desetak spomenika i skulptura te slavoluk po uzoru na onaj u Parizu. Bivša vlast na čelu s konzervativnim premijerom Nikolom Gruevskim, kako bi opravdala ovaj suludi projekt, tvrdila je da će Skoplje nakon stoljeća osmanske i desetljeća komunističke vladavine konačno postati pravi europski grad.

Skoplje
1/6

Danas je to devastirani grad: na svega nekoliko metara udaljeni jedan od drugog nižu se spomenici makedonskih velikana, Aleksandra Velikog i njegova oca Filipa, zatim spomenici revolucionara iz osmanskog razdoblja Goce Delčeva i Dame Grujeva, bizantinskog cara Justinijana I., cara Samuila, svetaca Ćirila, Metoda, Klimenta i Nauma, ratnog heroja Metodija Andova Čenta, Hassana Prištine...

Za bivšeg premijera Nikolu Gruevskog kritičari tvrde da je tijekom desetljeća na vlasti, od 2006. do početka 2016., bio autoritaran vladar. Povukao se s funkcije u siječnju, uz posredovanje Europske unije, da bi se održali prijevremeni izbori. Razmjeri njegova pothvata obnove zapanjujući su jer se radilo o velikoj malverzaciji i pranju novca. Prizori su kaotični: ispred ratnika u zrak pršte vodeni mlazovi fontana, crveni, žuti, plavi...

Gore na tronu, iza njihovih glava, Aleksandar Veliki s podignutim mačem. Skoplje je dobilo svoj novi zaštitni znak, a on je autentičan koliko i Canale Grande u Las Vegasu. Na drugoj strani Vardara, na ulazu u stari grad, “stoluje” Filip II., Aleksandrov otac, monumentalni kip sa šakom uperenom u nebo. Između legendarnih kraljeva nižu se ministarstva koja izgledaju poput hramova, potom kazalište i muzej.

Churchill i Lincoln na krovu

Jedan od glavnih simbola projekta je Porta Macedonia, trijumfalni luk smješten u blizini Makedonskog trga. Ova 21 metar visoka konstrukcija simbol je borbe za nezavisnost Makedonije. Tu su i novi arheološki muzej, sjedište financijske policije i zgrada ministarstva komunikacija. Nova zgrada ministarstva vanjskih poslova ima nekoliko statua pokojnih svjetskih vođa, uključujući Winstona Churchilla koji pokazuje znak pobjede, ali i američke predsjednike Georgea Washingtona i Abrahama Lincolna.

No “Skoplje 2014.” nije samo estetski problem jer zaobilazi mnoge etničke grupe multietničke države Makedonije. Obični građani kažu da je čitav projekt nacionalistička ludost.

Komentara 59

Avatar M O L O T O V
M O L O T O V
08:11 05.11.2017.

Većina ljudi na ovoj našoj kugli je primitivnog karaktera, pa stoga ne čudi što hrle diviti se kojekakvim Dubaijima, Skopljima i Kazahstanima i dr. ne "brendajući" pri tom što žitelji tih "čarobnih" mjesta paralelno s njihovim urbanim arhitektonskim plagiranjima ii iživljavanjima, nisu izgradili i svoj duh, kulturu, obrazovanje, emancipiranost,"šlif", progresivnost i ostalo....

PE
perico12
00:08 05.11.2017.

Možda je kičasto, ali Skoplje je u zadnje dvije godine ostvarilo rast turističkih prihoda i noćenja koliko nisu zadnjih dvadeset godina. Uglavnom, Albanaca je sve više u Makedoniji, drže se politički zajedno, dok su Makedonci duboko podijeljeni politički, Grci ih svako malo sabotiraju i prozivaju, a i Bugari gledaju na jedan dio Makedonije kao svoje. nije lako Makedoncima.

ZA
!zagreb!
07:42 05.11.2017.

Kao i kod nas grade se budalaštine kako bi se oprao novac. Kao napravi se nešto a bolnice, vrtići nikakvi. Osim privatnih za djecu feudalaca. Prošetajte Zagrebom po centru. Toliko neobnovljenih fasada. Najbolji su primjer fontane kod NSK a pogled na oronuo kvart preko puta izgleda strašno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije