Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neobično stanje

Srce joj je stalo osam puta u tri godine, a liječnici ne znaju uzrok: 'Najviše se bojim spavati'

Instagram
06.10.2020.
u 09:36

Prije deset godina, Amy je dijagnosticiran sindrom posturalne tahikardije (PoTS), koji uzrokuje abnormalno povećanje brzine otkucaja srca nakon sjedenja ili ustajanja. Zbog toga se često onesvijesti kad ustane, ali liječnici ne mogu pronaći vezu između toga i srčanog zastoja.

U kolovozu 2017., Amy Metters (28) utrnula je od struka prema dolje i otišla u bolnicu. Tamo je doživjela prvi srčani zastoj. Od tada joj je srce stalo i ponovno pokrenuto još sedam puta, a liječnici nemaju pojma zašto se to neprestano događa, prenosi metro.co.uk.

Prije deset godina, Amy je dijagnosticiran sindrom posturalne tahikardije (PoTS), koji uzrokuje abnormalno povećanje brzine otkucaja srca nakon sjedenja ili ustajanja. Stanje je izazvala ponovljena virusna infekcija, tonzilitis, koju je imala pet puta u razdoblju od nekoliko mjeseci. Zbog toga se često onesvijesti kad ustane, ali liječnici ne mogu pronaći vezu između toga i njezinog srčanog zastoja. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kat Slater called, she wants her dress back 🤷🏽‍♀️

Objavu dijeli Amy Metters (@amymetters)

Iako Amy priznaje da je to zastrašujuće, ona ostaje pozitivna i govori o svojoj borbi s ovom bolesti u nadi da će pomoći drugima i podići svijest. 

- Kad je PoTS počeo jer sam cijelo vrijeme padala u nesvijest. Tada sam radila kao sestra u stomatološkoj ordinaciji i na poslu sam podigla jako težak stolac i ozlijedila leđa. Bilo je tako tjednima, a išla sam kod fizioterapeuta i kiropraktičara te pila tablete protiv bolova. Onda sam odjednom, jedne noći doslovno utrnula od struka prema dolje. Otišla sam u bolnicu i stvarno mi je srce stalo - ispričala je Amy.

Tada su joj ponovno pokrenuli srce, ali i slomili nekoliko rebara tijekom procesa oživljavanja. Dok je bila u bolnici, sve se ponovilo još tri puta, ali liječnici nisu imali nikakvih odgovora. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Amy Metters (@amymetters)

Nakon oporavka, tri mjeseca kasnije, Amy je s grupom prijatelja otputovala u Bristol na koncert i uživala uz nekoliko pića. Tada se počela osjećati loše, a znajući simptome od ranije, izašla je van. Sljedeće čega se sjeća je buđenje u vozilu hitne pomoći. Njezino srce je peti put zastalo na tri i pol minute.

Zatim je putovala natrag iz Bristola u Torquay, gdje je tada živjela, kako bi dobila daljnju njegu u bolnici Torbay. U redu za prijem na hitnu pomoć, srce joj je stalo šesti put. Amy se oporavila, a nije doživjela novi srčani zastoj do studenog 2019.

- Stvarno sam tvrdoglava i jednostavno nastavljam sa svojim životom, pa sam se dva tjedna kasnije vratila na posao i opet mi je srce stalo. To je zastrašujuće, no mislim da sam jako pozitivna oko svega, iako mnogi misle da sam luda - rekla je.

Iako se šalila oko svog stanja, spavanje joj je predstavljalo pravi problem. Zbog straha da joj tijekom noći ne stane srce i da se nikada me probudi, jednostavno nije mogla zaspati, a to je utjecalo i na njezin život.

- Nitko mi zapravo ne može dati odgovor -  rekla je Amy. - Imam savjetnika za PoTS s kojim se viđam 10 godina, viđam ga svaka tri mjeseca. Bila sam u Londonu kod specijalista, imam PoTS, ali to utječe na brzinu otkucaja srca, ali zaustavljanje srca nije simptom toga. Zastoj mog srca je potpuna misterija. Ne mogu mi dati pejsmejker jer sam premlada, ali moje srce ne ide prebrzo ni presporo, već oboje. 

Dariju multipla skleroza nije spriječila da prehoda hodočašće od 600 km:

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije