Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UNOSNO Ljeto 2017.

Srbi su na Jadranu trošili 20 eura više od Nijemaca

Turizam
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
07.02.2018.
u 22:14

Domaći gosti na more i dalje idu ograničena budžeta, ljetos su na Jadranu dnevno trošili deset eura manje od prosjeka

Hrvatska više nije obiteljsko odredište, lani je u špici na Jadranu prvi put bilo više parova, a prvi put dominiraju i oni čiji prihod po kućanstvu mjesečno premašuje 3000 eura pa je i rast prosječne dnevne potrošnje naših gostiju sa 66 eura u 2014. na 78,77 eura u 2017. logična posljedica.

Istraživanja Instituta za turizam Tomas 2017., među 6000 turista ljetos na Jadranu, otkrilo je i da je desetak nacija na more došlo s više novca od naših građana. Najviše su dnevno trošili Amerikanci, 158 eura, a državljani Srbije su se s 95 eura prilično neočekivano našli na visokome sedmom mjestu. Očito su odsjedali u hotelima, za razliku, recimo, od Nizozemaca i Nijemaca, koji vole i privatni smještaj i kampove i čija je potrošnja po danu sedamdesetak eura. Hrvati tu brojku još nisu dosegli, dnevno su ljetos na moru trošili deset eura manje od prosjeka i čak 26 eura manje od spomenutih Srba. Naši su gosti pritom bili aktivniji nego prije nekoliko godina, a više troše i na restorane, izlete, zabavu, kupnju..., a sve se manje zadovoljavaju tek sunčanjem i kupanjem.

Jadran se još može osloniti na odane goste, svaki drugi već je bio kod nas tri i više puta, ali ljetos je broj novih gostiju skočio na 33 posto, s 18 2014. Dobra je vijest da se većina dobro provela: osim na plažu i u restorane, odlazili su i na lokalne zabave, obilazili znamenitosti i nacionalne parkove. I dok je za prirodu, ljubaznost osoblja, sigurnost i atmosferu Jadran dobio više ocjene od konkurenata, bitku sa Španjolskom, Grčkom, Italijom... izgubio je ponudom šopinga. Od svega su goste ipak najviše iritirale gužve, smeće i buka pa je broj onih kojima na odmoru apsolutno ništa nije zasmetalo pao sa 72% u 2014. na 64% proteklog ljeta.

– Većinom rezultata možemo biti zadovoljni. Istina, pokazale su se i neke manjkavosti na destinacijama koje se nisu najbolje snašle. Ali toliki rast broja gostiju bilo je teško predvidjeti i vjerojatno ne bismo vjerovali da nam je netko prije nekoliko godina rekao da ćemo u 2017. imati ‘višak’ turista. Zahvaljujući Tomasu, znamo što treba popraviti – kaže ministar Gari Cappelli i najavljuje da će se to istraživanje 2019. provesti u cijeloj zemlji.

Komentara 32

Avatar HLEBINSKO ČANGRIZALO
HLEBINSKO ČANGRIZALO
22:29 07.02.2018.

Takvi gosti nam nisu potrebni pa taman kada bi obećali trošiti i 500 € ! To su Judine škude i to Hrvatima ne treba !!!

AS
atilla sb 1986
22:31 07.02.2018.

Radmila... O Radmila.. Tebali te svi srbi i čelnici i njihovi euri ili kako ti lakše evri

LA
lakočemo
23:18 07.02.2018.

gdje idu sve te pare majko mila prije neki dan uljanik je porinuo brod i zaradio 200 milijuna eura a ljudima nemaju dati za plate tko je tu lud....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije