Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabrinjavajuće

Lebdeće čestice izazvale brojne prerane smrti u Europi, evo što ih uzrokuje

Za onečišćenje zraka najviše je kriv cestovni promet
Foto: Darko Zabus/HaloPix/PIXSELL
29.10.2018.
u 17:27

U izvješću Europske agencije za okoliš o kvaliteti zraka za 2018. godinu navodi se kako je cestovni promet jedan od glavnih izvora onečišćenja zraka u Europi

Kvaliteta zraka u Europi se postupno, ali presporo poboljšava pa su lebdeće čestice prouzročile preranu smrt otprilike 422.000 osoba u 41 europskoj zemlji, od čega otprilike 391.000 osoba iz 28 država članica EU-a, objavila je u ponedjeljak Europska agencija za okoliš.

U izvješću Europske agencije za okoliš o kvaliteti zraka za 2018., pod nazivom "Kvaliteta zraka u Europi - izvješće za 2018.", navodi se kako je cestovni promet jedan od glavnih izvora onečišćenja zraka u Europi, a posebno kada je riječ o štetnim onečišćujućim tvarima kao što su dušikov dioksid i lebdeće čestice.

Video - Simptomi koji će vam otkriti imate li problema sa srcem

Emisije iz poljoprivrede, proizvodnje energije, industrije i kućanstava isto tako doprinose onečišćenju zraka. U izvješću se kaže da je, prema podacima iz 2015. godine, koncentracija lebdećih čestica prouzročila preranu smrt otprilike 422.000 osoba u 41 europskoj zemlji, od čega otprilike 391 000 osoba iz 28 država članica EU-a. Iz opsežne procjene koja je uključena u ovogodišnje Izvješće vidljivo je da je, u usporedbi s 1990., broj preranih smrti prouzročenih lebdećim česticama manji za otprilike pola milijuna godišnje.

Kada je riječ o lebdećim česticama, promjera najviše 2,5 mikrometra, u 2016. godini postotak urbanog stanovništva u 28 država članica EU-a koje je izloženo tim česticama iznosio je 6 posto, što je smanjenje u odnosu na prethodnu godinu kada je taj postotak iznosio 7 posto. Međutim, otprilike 74 posto urbanog stanovništva EU-a bilo je izloženo koncentracijama koje premašuju one navedene u strožim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

Nakon lebdećih čestica, drugi uzročnik prerane smrti je dušikov dioksid, a nakon toga prizemni ozon. Izloženost ugljikovu dioksidu prouzročila je 2015. godine preranu smrt otprilike 79 000 osoba u 41 europskoj zemlji, a prizemni ozon 17 700 osoba.

"Onečišćenje zraka je nevidljivi ubojica i moramo pojačati napore za rješavanje njegovih uzroka. Kada je riječ o onečišćenju zraka, emisije iz cestovnog prometa često su štetnije od onih iz drugih izvora jer se događaju na razini tla i uglavnom u gradovima, tj. u blizini ljudi. Stoga je važno da Europa udvostruči svoje napore za smanjenje emisija prouzročenih prometom, proizvodnjom energije i poljoprivredom te uloži sredstva kako bi ti sektori postali čišći i održiviji”, rekao je izvršni direktor EEA-a Hans Bruyninckx.

Komentara 18

DU
Deleted user
19:50 29.10.2018.

Ugljicni dioksid u atmosferi hrana je za biljni svijet,nisam siguran da je stetan, onoliko koliko to "ONI"zele prikazati? Mozda prirodna proizvodnja hrane i samodostatnost nisu ono sto Novi poredak zeli? Gladan covjek - poslusan je covjek. Vec danas imamo umjetno meso,genetsku psenicu,plasticnu rizu? Mozda cemo morati zivjeti bez prirode,u megapolisima u koja cemo biti radilice s brojem? Mi to vec jesmo.Pokusaj danas nesto bez OIB-a? Bankovnog racuna? Covjek je vec odavno primio zig zvjeri.

MO
modovisisajteMaraschino
19:18 29.10.2018.

prvo je bila problem industrija, pa su sve preselili u Kinu. a sad je problem promet.... ajmo dignuti litru na 5 €

DU
Duslikr
18:54 29.10.2018.

Kao da je nekog zaista briga, samo još jedna statistika koja ne služi nikom osim onima koji ju objavljuju, da mogu primiti plaću za taj posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije