Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
turistička patrola

Spoj mora i kontinenta, užitak za nepce

08.04.2009., Zagreb - Svecano otvaranje parfumerije Douglas u Ilici 42. Mladen Horvat i Damir Folnegovic.  Photo: Davor Puklavec/24sata
Foto: Davor Puklavec/24sata
1/5
29.12.2016.
u 23:45

Vlasnik restorana je i sommelier pa je uz njegove savjete lako odabrati vino

Na putu prema Sisku ili zračnoj luci na Plesu, u centru Velike Gorice, nalazi se restoran „Mon Ami“.

Osim što je poznat po dalmatinskoj kuhinji, u njemu možete uživati i u specijalitetima kontinenta, pa sam ga i ja odlučio posjetiti. Restoran ima 70 sjedećih mjesta te poseban odvojeni salon s desetak mjesta prikladnih za intimna druženja ili sastanke zatvorenog tipa. Uređen je namještajem od prirodnih materijala, među kojima prevladava drvo, tj. turopoljski hrast. Voditelj restorana Mario Meštrović ponudio mi je, uz čašu domaćeg pjenušca, za hladno predjelo hobotnicu na salatu te hladno dimljene dagnje s malo čilija i badema na rikuli, sve je bilo svježe i vrlo ukusno.

Gospodin Meštrović je i sommelier te predavač u edukaciji Hrvatskog sommelier kluba, a uživa i u posluživanju gostiju u restoranu pa nije bilo problema kod preporuke vina uz večeru. Cijele godine gosti mogu uživati u svježoj oboritoj ribi, škampima, različitim školjkama, rižotima te jadranskim lignjama, po čemu je restoran i prepoznatljiv. Kako kaže Mario, u potrazi za kvalitetnim namirnicama redovito posjećuju najbogatiju zagrebačku tržnicu Dolac gdje se opskrbljuju svježom ribom i morskim delicijama te nutritivno vrijednim i rijetkim voćem i povrćem.

Nisam mogao odoljeti i ne probati jadranske lignje pečene na roštilju na drvenom ugljenu, bile su izvrsne, mekane, svježe i vrlo ukusne. Samo je falio šum mora umjesto buke automobila pa da osjetim dalmatinski ugođaj. Osim morskih delicija i svježe oborite ribe, restoran nudi i mesna jela uz koja koriste i Podravkin ajvar te ukusne Podravkine zimske salate, jela za vegetarijance te jela bez glutena. Tjesteninu rade sami, rezance za juhu, pljukance, njoke i krokete od finog Podravkina brašna. Od 80 etiketa vina 90% su poznata vina iz svih regija Hrvatske, a 10% su strana vina te pet poznatih hrvatskih pjenušaca kao i predikatna vrhunska vina.

Sva b poslužuju i na čaše, a odnedavno umijeće vinogradarstva i podrumarstva vlasnika restorana možete kušati kroz kapljicu sorti vina (chardonnay, graševina, rajnski rizling i traminac) kao otvoreno vino kuće. Za glavno jelo sam naručio ukusan file zubaca na posteljici od blitve i krumpira začinjenim domaćim ekstra djevičanskim maslinovim uljem iz vlastita maslinika kod Skradina koji je nagrađivan zlatnom medaljom. Osoblje restorana je ljubazno i stručno, a pohvaliti treba i urednost i čistoću restorana, kao i „dress code“ osoblja. Restoran primjenjuje sustav HACCP-a. Od raznih slatkih delicija koje također rade sami kušao sam odličnu skradinsku tortu bez brašna s orasima i čokoladom u kombinaciji s narančom.

U restoranu organiziraju proslave te poslovne domjenke do 60 osoba, a na području V. Gorice rade i usluge cateringa. „Mon Ami“ je restoran gdje se spaja more s kontinentom i zato neka vaša nepca dožive jedinstven gastronomski užitak u srcu Turopolja.

>>Restoran Cocktail mjesto je za gastronomski užitak i opuštanje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije