Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atrakcije u okolici Perušića

Špilje, kule i divovska jela mamac su za goste i iz Guadalupea

Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/3
03.05.2021.
u 20:50

Prva tiskara, a time i prva hrvatska knjiga pisana glagoljicom i hrvatskim jezikom tiskana je ovdje, u obližnjem Kosinju

Kamo god se okreneš oko Perušića, samo se nizaju destinacije za izlete. Ostat ćemo trenutak kod glavne atrakcije, pećinskog parka Grabovača, za koji i speleolozi koji su obišli svijet, od špilja u Meksiku naovamo, tvrde:

– Nismo vidjeli ljepše. Sigasti stupovi viši od dva metra i pet centimetara širine rijetkost su na svijetu.

Kad smo već kod promjera – u blizini je jedna od najvećih jela u Europi, div među stablima. Visoka je 47,5 metara (otprilike kao neboder Avenue Malla), a opseg joj je 5,5 metara. Petero ljudi raširenih ruku jedva će stablo obgrliti. Ona je u obližnjem Kosinju, gdje nekad bila i prva tiskara u Hrvatskoj, s kraja 15. stoljeća) a vjeruje se kako je ovdje tiskana prva hrvatska knjiga pisana glagoljicom i hrvatskim jezikom – Kosinjski brevijar. Kosinj čuva i pisani kamen, možda čak i iz 4. stoljeća prije Krista, na kojem je sporazum dvaju japodskih plemena, Parenti i Ortoplina, koliko će tko žive vode moći uzeti s izvora.

– To je bila prva međunarodna arbitraža, a riješilo ju je samo rimsko carstvo – kažu domaći.

U Perušić preko ljeta dolaze volonteri sa svih strana svijeta.

– Kolumbija, Ekvador, Guadalupe, Madagaskar, Pakistan, Vijetnam... Kod nas je u mjestu uvijek veselo, volontere prihvaćamo kao svoje, domaće – govori Mario Paral.

Turska je kula u blizini samog mjesta, a upravo su u njoj živjela braća Gašpar i Dominik Perušić, koji su iz Benkovca došli, a po kojima je mjesto dobilo ime.

Frankopani su im dali kulu, živjeli su u njoj u 15. stoljeću, a ona postoji još od 11. stoljeća – govore u Perušiću.

Planinarske staze, biciklističke, lov (srne, medvjedi, divlje svinje), ribolov (som, štuka, klen). Ima se tu što raditi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije