Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grobničke Alpe

Spektakularan pogled na cijelo Primorje

Grobničke Alpe
Foto: Denis Romac, Kristijan Klaričić
1/3
16.11.2020.
u 15:54

Planinarske su staze dobro označene, a vode kroz livade, kamenjare i šume

Riječani se vole pohvaliti kako osim mora, Kvarnerskog zaljeva i prekrasnih kvarnerskih otoka nadohvat ruke imaju i atraktivan planinski masiv, koji riječki planinari i ljubitelji prirode na prvi pogled pretenciozno nazivaju Grobničkim Alpama. Međutim, samo jedan pogled na Grobničke Alpe i njegove vrhove koji se ponosno uzdižu iz Grobničkog polja dovoljan je da se shvati da taj naziv uopće nije pretjeran, s obzirom na to da je riječ o iznimno atraktivnom masivu na kojima se sudaraju Mediteran i kontinent i s čijih se stjenovitih vrhova pruža spektakularan pogled na cijelo Hrvatsko primorje i Učku na jednoj, a Gorski kotar na drugoj strani.

Najčešća polazišna točka za izlete po Grobničkim Alpama i uspon na Hahlić je selo Podkilavac, gdje se nalazi i parkiralište. Do planinarskog doma Hahlić iz Podkilavca vode četiri staze: Pod planinu, Preko kolci, Čeka i najzahtjevnija, ali i najatraktivnija staza preko Mudne Doli. Riječ je o stazi za koju je potrebna i kondicijska sprema, baš kao i spretnost s obzirom na to da se kroz Mudnu Dol prolazi s pomoću klinova, stepenica i sajli, a već na samom početku staze treba savladati 10-metarsku osiguranu visoku stijenu. Mudna Dol je prilično naporan uspon koji traje oko četiri sata, a ne dopušta opuštanje.

Foto: Denis Romac, Kristijan Klaričić

Riječ je o stazi za sve one željne izazova, ali se napor u svakom slučaju isplati s obzirom na nevjerojatno atraktivne vidike i netaknutu prirodu koji tu stazu doista čine jedinstvenom u Hrvatskoj. Tri su ostale staze srednje teške i nemaju tehnički zahtjevnih dijelova iako je ipak riječ o visinskoj razlici od oko 800 metara, tako da je i uspon kondicijski srednje zahtjevan. I u ovom slučaju riječ je o naporu koji je izdašno nagrađen atraktivnim vidicima s obzirom na to da staze, koje su dobro markirane, do vrha vode kroz livade, kamenjare i šume, a tijekom uspona pružaju se atraktivni vidici na područje Hahlića, Kvarnerski zaljev, Učku, slovenski Snežnik...

Od Planinarskog doma Hahlić, koji je na 1097 metara nadmorske visine, možemo nastaviti uspon i prema vrhovima Grobničkih Alpi - Obruč (1377), Fratar (1358), Pakleno (1340), Osoje (1338), Grleš (1331), Gornik (1318), Sljeme (1263), Suhi vrh (1250), Trstenik (1243), Štulac (1212), Dnić(1190), Vidalj (1184), Ćunina glava (1157), Nebesa (1131).

Najatraktivniji dio uspona prolazi preko travnatih grebena s kojih se pruža nevjerojatan pogled. Nerijetko se putem mogu susresti i divlji konji ili jeleni na ispaši. Hahlić je ime dobio po tri lokve – mala jezerca – hahlići – koja se nalaze na oko 200 metara od planinarskog doma. Planinarski dom Hahlić jedan je od najljepših u Hrvatskoj i iz njega se pruža prekrasan vidik na Riječki zaljev i Učku, dok se na drugoj strani prostire šumoviti Gorski kotar. U domu je moguće popiti pivo, kavu, čaj, sok i pojesti jednostavan obrok, poput primorske maneštre s kobasicom. Dom predstavlja središnju točku na Grobničkim Alpama i mjesto je za predah nakon uspona na neki od nekoliko vrhova Grobničkih Alpa. U domu može noćiti do 40 osoba, a za one koji žele nastaviti otkrivati ovo lijepo i pristupačno planinarsko područje valja napomenuti da Grobničke Alpe imaju i atraktivnu obilaznicu, mrežu planinarskih staza koje obuhvaćaju 18 kontrolnih točaka i koja se naziva “Planinarski putovi Hahlića kroz Pakleno do Nebesa”.

Foto: Denis Romac, Kristijan Klaričić

Nakon povratka u Podkilavac obično se razveselite činjenici da se u blizini nalaze najmanje dva mjesta na kojem se može dobro objedovati. Na samom automotodromu Grobnik nalazi se restoran “Aerosteak”, čija se ponuda pretežno temelji na autohtonim mesnim jelima zanimljive pripreme, a nedaleko, na samom kraju autoceste Zagreb – Rijeka, nalazi se i legendarna gostionica “Putnik”, vjerojatno najpopularnija gostionica na ovim prostorima, poznata po niskim cijenama, ukusnoj hrani i obilnim porcijama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije