Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ulaganje u znanje

Specijalizacija koja diže plaće stigla i u hrvatsko ugostiteljstvo

Barmen
Foto: Thinkstock
21.07.2017.
u 14:23

Domaći ugostiteljski sektor očekuje segmentacija i specijalizacija koja slijedi potrebe modernih gostiju, a taj proces traži i nove specijalne kadrove

Nakon snažnog porasta broja ugostiteljskih objekata koji se bilježi zadnjih nekoliko godina, hrvatski ugostiteljski sektor očekuje segmentacija i specijalizacija koja slijedi potrebe modernih gostiju, što se već počelo događati s otvaranjem vinskih, whiskey i koktel barova, craft beer pivnica i tapasa. 

Taj će proces tražiti i segmentaciju i specijalizaciju kadrova, gdje uz konobare sve veći važnost imaju baristi u različitim segmentima ponude, educirani po svjetskim standardima i znanjima koja se konstantno dopunjuju. 

Baristi su krema ugostiteljstva, njihovi gosti znaju što piju i kamo odlaze da bi dobili vrhunsku uslugu, ističe Zoran Lukić, predsjednik Udruge konobara i barmena Hrvatske. Već godinama Udruga je zaslužna za promicanje zanimanja konobara i barmena i stručnu edukaciju za barmene, bariste, voditelje barova, bave se i savjetovanjem u poslovanju cjelokupnog odjela hrane i pića, standardizacije ponude u ugostiteljstvu, treninzima osoblja u hotelskim kućama i ugostiteljskim objektima te organizacijom atraktivnih natjecanja barmena.

Barmen
1/27

Nedostatak kadrova

“Ovi trendovi polako stižu u Hrvatsku, koja doduše još ima mnogo posla u uređivanju ugostiteljskog sektora i tržišta rada koje je ove godine pokazalo svoje slabosti.

Pred nekoliko godina smo morali tražiti gdje ćemo zaposliti barmene koje educiramo, danas oni biraju lokaciju na kojoj žele raditi, zbog velikog rasta potražnje za stručnim kadrom”, pojašnjava Lukić. Iako se nedostatak kadrova čini kao problem zbog kojeg će Hrvatska možda morati početi uvoziti kadrove, vjeruje Lukić, ova bi kriza mogla biti korisna u procesu jačanja stručnosti kadrova te uvjeta rada.

“Velike hotelske kompanije već su shvatile važnost ovakvih kadrova kojima omogućuju brojne edukacije i znatno više plaće nego ranijih godina, a poboljšavaju se i uvjeti rada. U prošloj godini imali smo značajan rast interesa poslodavaca koji su željeli educirati svoje zaposlenike. Kompanije ujedno pružaju i bolje uvjete rada, od smještaja nadalje”, kaže Lukić koji se nada da će ti procesi zaustaviti iseljavanje kadrova koje je započelo.

Da poslodavci u turizmu svojim konobarima pružaju sve veće mogućnosti za edukaciju i napredovanje pokazuju i primjeri iz vodećih hrvatskih hotelskih kompanija, koje i same održavaju edukacijske programe za svoje zaposlenike.

Barmen
1/11

Izvrsnost u poslu

Anto Prgomet iz Slavonskog Broda ima 22 godine i već je tri godine u Plavoj laguni. Radi kao konobar, trenutno u Laguna Lounge baru u Zelenoj laguni, a kao konobar prošao je većinu hotelskih objekata. 

Nakon završene škole za hotelijersko-turističkog tehničara u Slavonskom Brodu slao je otvorene molbe za posao, a Plava laguna prva se javila povratno i ponudila mu posao.  “Imao sam iskustva kao konobar u Slavonskom Brodu, a danas sam gotov čovjek. Radio sam u Laguna Molindriu, Laguna Parentiumu, Laguna Albatrosu.. prošao sam sve, čak sam bio u riječkoj Bonaviji na ispomoći.

Ne mogu reći gdje mi se najviše sviđa, svugdje ima nešto zanimljivo i novo za naučiti. Zaposlen sam kao stalni sezonac, a u Plavoj laguni najviše mi se sviđa što se stalno organiziraju edukacije na kojima mogu nešto naučiti. S obzirom na to da me zanima somelijerstvo, već prošle godine prošao sam konobarsku akademiju Plave lagune, sudjelovao sam na županijskom i na državnom natjecanju, a nakon ove sezone Plava laguna me šalje i na drugi stupanj konobarske akademije”, ispričao nam je Anto Prgomet. 

Tijekom ožujka u Plavoj laguni organizirana je edukacija za konobare kako bi polaznike, od kojih neki nikada nisu radili u toj branši, osposobili za izvrsnost u usluživanju gostiju, što je uključivalo serviranje i posluživanje jela i pića, odnos prema gostima, lekcije iz somelijerstva, ali i poduku iz talijanskog jezika. 

Mogućnost napredovanja

Svih 28 kandidata koji su iz cijele Hrvatske došli u Plavu lagunu i Istraturist na program osposobljavanja za nadolazeću turističku sezonu, položili su završni ispit, stekli diplomu i zaposlili se u hotelskim restoranima. Osim što će s gostima moći komunicirati na nekoliko svjetskih jezika i poslužiti im večeru prema najvišim profesionalnim standardima, novi konobari lagune stekli su i osnovna znanja iz sommelierstva kako bi svojim gostima mogli pružiti puni doživljaj iskustva objedovanja, ističu u Plavoj laguni.

Šejla Golemović završila je Ugostiteljsku školu Antuna Štifanića u Poreču, a u Valamaru radi četiri godine kao konobarica, da bi ove godine postala voditeljica restorana u hotelu Pical.

“Posebno sam zadovoljna jer Valamar educira i ulaže u znanje svojih zaposlenih. Moje kolege i ja završili smo različite tečajeve i edukacije koje su nam korisne za naš posao: Wine Academy, Bar Academy, Coffee & Tea Academy i mnoge druge ... U budućnosti želim učiti, napredovati jer smatram da tako ulažemo u sebe”, kazala nam je Šejla.


 

Komentara 2

Avatar fuzzy
fuzzy
21:54 21.07.2017.

Šejla?!? O Bože te sačuvaj!

DG
damirgolemovic@gmail.com
09:19 04.08.2017.

Slušaj ti fuzzy dali si žensko ili muško nije ni bitno posto se prestavljas nekim lažnim imenom znam da si smrad kukavica p....a i Šta sve ide uz to znaju pametni Šta mislim. Nisi bio nekulturana ili nekulturna ali ja znam Šta ti misliš smrade jedan. Prepostavljam da ćes pljuvati pod kukavičkim imenom poslje ovog komentara i ti i mnogi drugi kao ti. Pretpostavljam da si iz Poreća i da znaš ko sam ja, i da ćeš vjerojatno ti i mnogi drugi pljuvati po meni i mojoj obitelji. Da nisam svjestan toga ne bi ovo pisao jer o meni su olajali sve sto mogu tako da me nedira ništa ali takvi indijanci kao ti to nikada shvatiti neće, a nije me ni briga. Samo kratko i jasno ako možeš da shvatiš ali očito da ne možeš da ljudi se mjenjaju i napreduju u zivotu ko ima volju i kad želi nešto ta zena o kojoj ti komentiraš je to postigla svojim trudom mukom i radom. Vjerojatno ti to nećeš nikad shvatiti jer si to što jesi Tele obično. Ovo je prvi i zadnji put da nešto komentiram ali morao sam jer nebih bio čovjek da šutim. Eto toliko od mene dušebriznici izvolite sad komentirajte Šta hoćete posto znam da nijedan neće punim imenom i perezimenom jer ste kukavice i jadnici to će te i ostati. Samo me zanima kako se pogledas u ogledalo smrade jedan kako gledaš oca i majku u oči kad pišeš tako skriveno gnjido jedna. Lp

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije