Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IStraživanje

Spavači koji noću odmaraju dulje od osam sati imaju 46 posto veći rizik za moždani i srčani udar

Spavanje
Foto: Thinkstock
26.02.2015.
u 09:12

Odraslima treba između šest i devet sati sna da bi se kvalitetno odmorili, ali oni koji prespavaju dulje najčešće imaju zdravstvene probleme poput dijabetesa ili pretilosti.

Ljudi koji noću spavaju više od osam sati imaju veću vjerojatnost da će tijekom života 'zaraditi' moždani i/ili srčani udar, pokazala su istraživanja – ali znanstvenici ne znaju što je uzrok tome. Istraživanje Sveučilišta Cambridge na gotovo 10.000 ispitanika otkrilo je da oni koji spavaju osam sati u prosjeku imaju 46 posto veći rizik za moždani i srčani udar, piše Independant.

Odraslima treba između šest i devet sati sna da bi se kvalitetno odmorili, ali oni koji prespavaju dulje najčešće imaju zdravstvene probleme poput dijabetesa ili pretilostiNo, posljednja studija nije dala odgovor na pitanje uzrokuje li predugo spavanje kardiovaskularne boesti koje vode do moždanog ili srčanog aresta ili je ono tek indikator temeljnih simptoma bolesti.  

>> Velika čaša vina kod srednjovječnih osoba povećava rizik od moždanog udara

Komentara 3

MI
mismis
12:26 26.02.2015.

Dal ima nekaj kaj ne ubija? Zrak je odavno proglasen ubojicom radi smoga. Previse vode isto nije dobro. Izgleda da i san nije bas najbolji. Kaj nam preostaje?

4M
4mazge
13:52 19.04.2015.

Najnovija studija mog susjeda Joza kaže, ako prezdravo živiš onda vjerojatno ti život i nije neki! On je inače diplomirani sakupljač narodne mudrosti poglavito kod udovica...

IK
ikonoklast
19:58 26.02.2015.

ja sanjam da radim šta mogu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije