Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVE JE DOBRO U MALIM KOLIČINAMA

Šminka kakvu su koristili stari Egipćani dobra je za oči

kleopatra
Arhiva
09.01.2010.
u 12:37

Osim što je bila izrazito atraktvina teška šminka na očima kakvu je proslavila predivna Kleopatra najvjerojatnije je imala zdravstveno pozitivne učinke.

Teška šminka na očima kakvu su favorizirali drevni Egipćani, a proslavila ju je predivna Kleopatra najvjerojatnije je imala zdravstveno pozitivne učinke jednako kao i estetske, obznanili su fancuski istraživači u časopisu Analytical Chemistry navodeći kako im je šminka pomagala u zaštiti od očnih bolesti.

Ključ je u u olovnim solima koje je njihova šminka sadržavala.Pri vrlo niskim razinama soli stvaraju dušikov oksid koji potiče imunosni sustav da se odupre bakterijama koje mogu uzrokovati upalu oka.

Za šminku koju su Egipćani koristili kako bi potamnili i naglasili oči ponekad je trebalo čak mjesec dana da se zamijesi. A u teoriji se smatralo da upravo zbog olova koje sadrže predstavljaju rizik za zdravlje. No, analize znastvenika iz muzeja Louvre i istraživačkog instituta CNRS otkrile su kako je u jako malim dozama učinak olova pozitivan.

- Znali smo kako su stari Grci i Rimljani također spominjali da im je šminka imala medicinska svojstva no nismo točno mogli precizirati na koji način.- izjavio je glavni istraživač Philippe Walter.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
16:05 09.01.2010.

Ožbukano lice čuva i toplinu po ovoj zimi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije