Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
halo, doktore

'Smijem li koristiti kortikosteroidne kreme u trudnoći?'

maska za lice
Thinkstock
08.05.2017.
u 18:55

Na pitanja čitatelja pristigla na www.ordinacija.hr/halo-doktore odgovaraju dr.sci. Ivana Ručević, dr, med., spec. dermatologije i venerologije te Mladen Dobrović, dr.med., spec.otorinolaringologije i kirurgije lica i vrata

P: Godinama imam problema s kožnim alergijama, osipima po cijelom tijelu, licu... Obišla sam mnoge doktore, probala mnoge vrste tableta i krema. Na testiranjima se pokazalo da sam alergična na smjesu mirisa. Iako pazim, alergije su i dalje tu. Problem je što sam prošli tjedan otkrila da sam trudna. Je li moguće povremeno koristiti kortikosteroidne kreme u trudnoći?

P: Sin mi je već četiri mjeseca bolestan svaki drugi tjedan. Krenuo je u vrtić i jednom mjesečno ima gnojnu anginu. Čim je malo vani, odmah kašlje. Dok spava, teško diše i često hrče. Postoji li nešto za ublažavanje tih simptoma?

O: Alergijske reakcije neugodna su, ali i opasna stanja. Ne preporučuje se uporaba krema na bazi kortikosteroida dulje vrijeme zbog ozbiljnih nuspojava. Umjesto njih postoje i drugi pripravci za ublažavanje tegoba. Osim dermatologa u liječenju alergoloških bolesti često se uključuje i internist – alergolog ili imunolog. Ovim putem jedino vas mogu savjetovati da trenutačne tegobe probate umiriti kremama za ublažavanje na bazi cinka (La Roche Posay, Eucerin, Bioderma, Uriage, Avene i drugi). Svakako se prvo konzultirajte s dermatologom.

O: U slučaju vašeg sina riječ je o recidivirajućim upalama mandula koje se vraćaju unatoč antibiotskoj i drugoj terapiji. Takvo stanje potencirano je odlaskom u vrtić jer se tamo djeca lakše međusobno zaraze. S obzirom na to da je riječ o ponavljanim upalama, da dijete noću hrče i teško diše kroz nos, što znači da je povećana i upaljena i treća mandula iza nosa, treba otići na pregled k specijalistu otorinolaringologu. Najbolje će rješenje najvjerojatnije biti da se odstrane mandule i treća mandula. Djeca tu operaciju dobro podnose i brzo se oporave.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije