Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti stručnjaka

Smatra se da su ove namirnice nezdrave, ali to je zapravo pogrešno

shutterstock
31.05.2020.
u 07:00

Ljudi koji prate određene dijete uglavnom se odiču ovih namrnica, ali one su zapravo dobre za naše zdravlje.

Postoje mnogobrojna mišljenja o određenim namirnicama da su loša za zdravlje, pogotovo nakon rasta popularnosti određenih dijeta, poput keto dijete koja je iz prehrane izbacila ugljikohidrate. No ta su mišljenja zapravo pogrešna, svaka namirnica je zdrava ako se konzumira u umjerenoj količini. Ovo su namirnice za koje se smatra da su ‘nezdrave’, ali su zapravo dobre za naše zdravlje, prenosi Real Simple.

Jaja

Zastarjelo mišljenje nutricionističke zajednice je da jaja u sebi sadrže visoku razinu kolesterola i masnoće pa imaju negativne posljedice na zdravlje srca. No to zapravo nije istina. “Jaja sadrže masnoću, ali ne u prevelikoj količini. Određena količina masti dobra ja ze tijelo, bitno je samo da se ne unosi previše. Iako jaja sadrže kolesterol, sada znamo da kolesterol u hrani nije povezan s kolesterolom u krvi”, objasnila je nutricionistica Alexandra Lewis.

Smrznuta hrana

Kada razmišljamo o smrznutoj hrani, uvijek zamislimo smrznutu pizzu, gotova jela i sladoled. Dobra vijest je da je industrija smrznute hrane iznimno napredovala, pogotovo kod povrća. Povrće se sada smrzava kada je u svojoj najboljoj zrelosti, odnosno kada u sebi sadrže najviše nutrijenata. Stoga ćete iz smrznutog povrća dobiti velik broj vitamina i minerala, kao i od svježeg povrća.

Kava

Konzumacija velike količine kave može imati negativne posljedice, poput ubrzanog kucanja srca, znojenja i probavnih smetnji, ali konzumacija kave u umjerenoj količini zapravo ima pozitivne posljedice na naše zdravlje. Kava u sebi sadrži nekoliko vitamina B, ali je povezana i s manjim rizikom obolijevanja od dijabetesa druge vrste.

Ugljikohidrati

Kruh, povrće s visokom razinom škrobi i žitarice često imaju loš glas da sadrže preveliku količinu ugljikohidrata. “Naši organi, pogotovo naš mozak, bubrezi i mišići, trebaju ugljikohidrate kako bi normalno funkcionirali”, objašnjava Lewis. Osim što naše tijelo najbolje sagorijeva energiju iz ugljikohidrata, oni sadrže još jednu nužnu tvar- vlakna. Vlakna pomažu u regulaciji probave i pomažu nam da se osjećamo siti.

Mliječni proizvodi

Iako nisu svi mliječni proizvodi jednaki, na primjer jogurt i sladoled, oni su zapravo dobri za naše zdravlje. Mliječni proizvodi inače sadrže veliku količinu nutrijenata, poput vitamina D, magnezija i kalija. Također su izvor proteina u mnogim dijetama. Uz to on pomaže u gubitku kilograma, izgradnji mišića, zdravlju kostiju te sprječava kardiovaskularne bolesti.

U videu pogledajte koliko kave piju Hrvati:

Komentara 1

AU
austrougarskigeneral
11:29 31.05.2020.

voce j najzdravije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije