Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZDRAV ŽIVOT

Šljive - super hrana u svijetu zdravlja

30.01.2009.
u 11:52

Jedna šljiva ima istu razinu antioksidansa kao i šaka borovnica, koje su se dosad smatrale vrhuncem u zdravoj prehrani - tvrdi dr. David Bryne iz tvrtke AgriLife. Zaključak je rezultat istraživanja u SAD-u tijekom kojeg se proučavala reakcija ovih spojeva u dodiru s uzgojenim stanicama raka dojke i kolesterola.

Antioksidansi su molekule koje kruže organizmom u potrazi za slobodnim radikalima koji uzrokuju srčane bolesti i rak. Da bi tijelo razvilo što bolji obrambeni mehanizam, savjetuje se što više voća u prehrani. Catherine Collins iz londonske bolnice St. George's pozdravila je rezultate istraživanja navodeći da su šljive jedna od najukusnijih i najjeftinijih namirnica na tržištu.

- Šljive su i niskokalorična namirnica, bez masti. Ako svaki dan pojedete dvije do tri šljive, puno ćete učiniti za svoje zdravlje. Uzmite u obzir da ne ljuštite voće jer se najviše antioksidansa nalazi upravo u kori - kaže Collins. Zanimljiva je i informacija da šljive i borovnice u borbi za ljudsko zdravlje u stopu prate breskve i nektarine, koje jednako tako imaju visoku razinu korisnih spojeva.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije