Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLAVONSKA IDILA

Slavonija je raj za pustolove i bicikliste, ljubitelje aktivnog odmora i prirode

Slavonija
Foto: HTZ, Saša Pjanić
1/6
22.09.2020.
u 11:11

Kada je aktivni odmor u pitanju, teško je pronaći destinaciju koja će ispuniti sve želje i zahtjeve, no otkrili smo zelenu oazu u kojoj će uživati baš svi: sportaši, rekreativci, pustolovi, roditelji s djecom, samotnjaci, ljubitelji prirode…

Slavonija nikad nije bila atraktivnija. Relativno je blizu, nema masovnog turizma, priroda je jedan od njezini najjačih aduta, a u ovim izazovnim vremenima nudi ono što se najviše traži - slobodu i sigurnost.

Vole je biciklisti
U Slavoniji možete biciklirati svugdje – u gradu, na selu, u netaknutoj prirodi, uz rijeke, na brežuljcima, uz polja, na livadama… Tu se isprepliće tisuće kilometara  biciklističkih staza. Želite li kombinirati rekreaciju i hedonizam odabrat ćete one koje vas vode kroz najpoznatija hrvatska vinogorja poput kutjevačkog, baranjskog ili srijemskog  s vrhunskim vinarijama i restoranima. Slavonijom prolaze i europske biciklističke rute EuroVelo 13 - Ruta željezne zavjese, u Hrvatskoj poznatija kao Dravska ruta i EuroVelo 6 – Dunavska ruta koja prolazi Osijekom i prati nizvodno Dunav od Kopačkog rita do Iloka. Od laganih do zahtjevnih staza, od ravničarskih do brdskih terena, odaberite tempo i uživajte u pejzažima.  

Foto: HTZ, Nina Đurđević

Planinari su je već odavno otkrili
Kažu da s Omanovca na Psunju puca najljepši pogled na Slavoniju, oni u boljoj formi ne propuštaju dulje i zahtjevnije planinarske staze poput papučkih Veličkih vrhova, planinari se penju i na Dilj-goru, Krndiju, Požešku i Frušku goru, a iako mu najviši vrh doseže tek 243 metra nadmorske visine, Baranjci se itekako ponose svojim Banskim brdom. Pa vi kažite da je Slavonija ravna!

Foto: HTZ, Saša Pjanić

Raj je za pustolove
Sad vam je jasnije zbog čega je ovaj dio Hrvatske omiljen među paraglajderima. Ljubitelji visina uživaju i u letu ultralakim letjelicama, motornim zmajevima ili Cessnom iznad Papuka, a u vinkovačkom zrakoplovnom klubu Vrabac možete postati pilot ultralakih zrakoplova za samo jedan dan. Doživite slavonske rijeke, zaveslajte u kanuu ili kajaku, provozajte se brodom Dunavom, Dravom, Savom ili malim slavonskim rijekama poput Bosuta i Spačve. Tražite li izazov za čitavu obitelj tu su adrenalinski parkovi u Velikoj i Eko centru Zlatna Greda.

Foto: HTZ, Nina Đurđević

Jahačima je hit
Slavonci su sjajni jahači i dobri učitelji pa je ovo prigoda da se i vi bez straha okušate u jahanju ili uživate u druženju s konjima. I to u bilo kojem dijelu Slavonije – od Državne ergele u Lipiku i Đakovu, Višnjice, Poljanaca i Garčina, Pleternice i  Požege do Bilja, Vinkovaca, Nijemaca… Oni iskusni odabrat će duge jahačke ture, a ako vam nedostaje hrabrosti provozajte se u fijakeru.

Foto: HTZ, Ivo Biočina

Lovci i ribolovci je obožavaju, a sve je više promatrača ptica
Tu su lovili poznati državnici, plemenitaši, bogataši, vojskovođe… I danas su guste slavonske šume omiljena lovišta. Ne propuštaju je ni ribiči. Uživaju u tišini njezinih rijeka, jezera i potoka… Sve je više i promatrača ptica koji tvrde kako u Slavoniji u nekoliko sati vide više ptica nego na drugim mjestima u nekoliko dana. 

Više na: slavonia.travel

Sadržaj nastao u partnerstvu s klasterom Slavonija.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije