Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija za djecu diljem svijeta

Slavni kraljevski klub Real Madrid i svjetski lider u području znanosti o prehrani Abbott Nutrition ujedinjeni u borbi protiv globalne pothranjenosti

Abbott Nutrition
Foto: Abbott Nutrition
1/4
03.12.2021.
u 09:10

Suradnja je rezultat prepoznatih zajedničkih vrijednosti, a u borbu protiv pothranjenosti uključili su se i ključni igrači proslavljenog kluba, među kojima je i Luka Modrić.

Udruživanjem snaga i potpisivanjem ekskluzivnog trogodišnjeg ugovora, Abbott Nutrition i Real Madrid osigurat će djeci diljem svijeta prehranu baziranu na znanstvenom pristupu, ali i edukaciju o sportskom duhu, poštovanju te zdravoj prehrani, s ciljem olakšavanja pristupa zdravom životu i perspektivnijoj budućnosti.

- Suradnja Abbott Nutritiona i Real Madrida rezultat je, prije svega, prepoznatih zajedničkih vrijednosti promocije zdravlja i kvalitetne prehrane, tjeslesne aktivnosti i timskog duha, ali i težnje za djelovanjem u rješavanju problema globalne pothranjenosti u idućem desetljeću – istaknula je Suzana Hlatki Matijević, voditeljica Abbott Nutritiona u Hrvatskoj.  Kaže kako im je čast surađivati s kraljevskim klubom, koji je prepoznao Abbott Nutrition kao proizvođača visokokvalitetnih nutricionističkih proizvoda te kompaniju s kojom dijele zajedničke vrijednosti.

Abbott Nutrition brine o zdravom načinu života diljem svijeta

Naglaskom na stručnost i iskustvo zaposlenika te zahvaljujući dugogodišnjoj posvećenosti inovacijama u području nutricionizma, Abbott Nutrition se pozicionirao kao jedan od ključnih dionika borbe protiv pothranjenosti diljem svijeta.

- Ovim ćemo projektom u iduće tri godine brinuti o prehrani čak 65 000 djece u 80 zemalja diljem svijeta. Budući da Realova Zaklada okuplja lokalnu djecu u udaljenim ruralnim zajednicama, s djecom će se dodatno raditi na usvajanju zdravih navika vezanih za prehranu i higijenu, a omogućit će im se i izvanškolske aktivnosti koje uključuju zdravstveni odgoj i sportski trening. Također, program uključuje i temeljit stručni pregled nakon kojega će svako dijete dobiti njemu prilagođenu nutricionističku podršku – istaknula je Hlatki Matijević.

Ovim ćemo se projektom u iduće tri godine brinuti o prehrani čak 65 000 djece u 80 zemalja diljem svijeta.

Važnost ovog projekta, nažalost, dokazuju i porazne statistike. Naime pothranjenost zahvaća svaku treću osobu te će otvaranje Centra za pothranjenost, u kojem će Abbottovi stručnjaci raditi s kolegama iz struke te srodnih područja, biti samo jedna od niza planiranih aktivnosti s ciljem umanjenja negativnih posljedica ovog globalnog izazova.

Prehrana vrlo važna za oporavak oboljelih

Abbott Nutrition, kao globalni lider u području nutricionizma, u Hrvatskoj je prisutan od 2004. godine. Njihovi proizvodi, odnosno nutritivni pripravci, namijenjeni su, među ostalim, i oboljelim osobama kod kojih nije moguć unos i apsorpcija dostatnih količina hranjivih tvari i energije ili kod kojih zdravstveno stanje zahtijeva nutritivnu potporu te se nalaze na listi lijekova HZZO-a.

- Pripravci su tehnološki prilagođeni da zadovolje posebne nutritivne potrebe, bilo kao isključiva prehrana ili kao dopuna uobičajenoj prehrani, ovisno o dobnim skupinama te stanju i potrebama oboljelih osoba. Najčešće ih koriste osobe koje su u riziku od pothranjenosti, odnosno osobe koje imaju pojedine kronične bolesti ili akutna stanja, poput onkoloških bolesnika, bolesnika s upalnim bolestima crijeva te osoba koje se nalaze na intenzivnom liječenju, objasnila je Hlatki Matijević.

Važno je istaknuti i kako se ova, medicinska prehrana, pokazala vrlo važnom i za oporavak osoba hospitaliziranih zbog infekcije koronavirusom, a koje za vrijeme bolničkog liječenja mogu izgubiti i do 20 kilograma.

Foto: Canva

Prehrana bazirana na znanstvenom pristupu

Ulaganje u razvoj prehrane bazirane na znanstvenom pristupu, u kojem sudjeluju visokoobrazovani stručnjaci iz različitih područja, ključ je globalnog uspjeha Abbott Nutritiona. Budući da brinu o izuzetno osjetljivim skupinama, poput osoba koje se oporavljaju od različitih bolesti, osoba starije životne dobi te dojenčadi, koje dodacima za prehranu u tijelo unose ključne hranjive tvari i proteine za izgradnju ili održavanje mišićne mase, razumljivo je zašto u proizvodnji poseban naglasak stavljaju na sigurnost, znanstvene metode i spoznaje te rezultate dugogodišnjih istraživanja.

Iako se, prema istraživanjima provedenim u Europskoj uniji, Hrvatska bori s pretilošću, općenito se o problemu malnutricije, koja obuhvaća pothranjenost i pretilost te podrazumijeva odsutnost hranjivih tvari u organizmu, ne govori dovoljno. Dok se često izvode krivi zaključci, da se pothranjenost veže isključivo za zemlje u kojima većinsko stanovništvo pati od ekstremnog siromaštva, ona pogađa ljude svih starosnih dobi, bilo gdje u svijetu.

Pothranjenost je vrlo česta u domovima za starije i nemoćne osobe gdje od nje pati od 19 do 36 posto korisnika, dok su joj najčešće, u 65 posto slučajeva, izložene hospitalizirane starije osobe.

Kad je riječ o starijoj populaciji, kod koje proces starenja sam po sebi uzrokuje brojne tjelesne i psihološke promjene koje mogu utjecati na nutritivne potrebe i nutritivni status, pothranjenost je vrlo česta u domovima za starije i nemoćne osobe gdje od nje pati od 19 do 36 posto korisnika, no ipak su joj najčešće, u 65 posto slučajeva, izložene starije osobe na bolničkom liječenju.

Suzana Hlatki Matijević, voditeljica Abbott Nutritiona u Hrvatskoj
Foto: Abbott Nutrition

Odgovor na neuhranjenost je dostupnost zdrave prehrane

Iako se problem pothranjenosti može umanjiti lijekovima, istraživanja pokazuju kako je dostupnost zdrave hrane od neprocjenjive važnosti. To se osobito odnosi na dostupnost održive i personalizirane, tzv. medicinske prehrane povezane s bržim opravkom oboljelih osoba, smanjenjem komplikacija i boljim ishodima liječenja.  

Osim toga, zabrinjavajuće su i loše prehrambene navike djece u Hrvatskoj. Prema provedenim istraživanjima svega 56 posto djece ima naviku konzumiranja doručka, prehrana čak 76 posto djece ne obuhvaća preporučeni unos povrća, a 66 posto djece ne konzumira ni preporučeni unos voća. Uz to, tek se 30 posto dječaka i 17 posto djevojčica svakodnevno bavi nekom tjelesnom aktivnošću u trajanju od sat vremena. Kako bismo mijenjali ove brojke, potrebno je sustavno educirati ne samo djecu od najranije dobi, već i njihove roditelje.

- Prije nekoliko godina imali smo priliku podržati projekt “Petica – igrom do zdravlja” koji je proveden u osam zagrebačkih osnovnih škola s ciljem sprječavanja pretilosti te obrazovanja djece i roditelja o važnosti pravilnih prehrambenih navika i redovite tjelovježbe za pravilan rast i razvoj. Preporuke su sažete u pet poruka koje su se djeci prenosile na prihvatljiv i zabavan način, a govore o tome da ne treba preskakati doručak, treba jesti voće i povrće, piti vodu, redovito vježbati i dobro se naspavati – zaključila je Hlatki Matijević.

Zbog osiguranja dostupnosti visokokvalitetnih nutritivnih proizvoda, na hrvatsko tržište će u skorijoj budućnosti plasirati dodatne proizvode za poboljšanje mišićne snage, mase i funkcije, problem gutanja odnosno disfagije, dijabetesa te pedijatrije.

Sadržaj nastao u suradnji s Abbott Nutritionom.

 

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije