Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi prehrambeni hit

Slasni čvarci: Nekad su bili obrok siromaha, danas su delicija

PPK Karlovačka mesna industrija - proizvodnja čvaraka
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/9
01.04.2019.
u 09:50

Mislilo se da su sezonska ‘roba’, no građani ih rado grickaju i u ljetnim mjesecima pa proizvodnja te skupocjene delikatese u PPK karlovačkoj mesnoj industriji i dalje raste

Boja, okus, temperatura topljenja, receptura... ma sve je isto kao da ste ih napravili doma, osim što uz pomoć moderne tehnologije ne stojimo s kuhačom i bildamo po tri-četiri sata, kaže naš vodič Robert Filipović, član uprave za proizvodnju PPK karlovačke mesne industrije, dok se pogonom na Baniji širi slatkasti miris svinjske masti i zlaćanih čvaraka.

Od obroka siromaha do delicije

Sirotinjski obrok na kojemu se svojedobno odrastale čitave generacije donedavno smo izbjegavali u širokom luku. No s prehrambenom revolucijom posljednjih godina koja čovjeka vraća domaćoj, izvornoj, lokalnoj, nutritivno bogatoj hrani lišenoj suvišnog procesuiranja, rafiniranja, dodataka šećera, škroba i aditiva, kakvu zagovara sve više prehrambenih stručnjaka i nutricionista, čvarci, svinjska mast, panceta... vratili su se na velika vrata. Dapače u paleo, LCHF i sličnim dijetama uz njih i mršave!

Pogledajte kako se rade čvarci:

Kao da su ga tek izmislili, čvarak se odjednom našao visoko na ljestvici i poznatih kulinarskih chefova, gricka se u kafićima, domovima, čak i uz šampanjac, pa nije čudno što su i u PPK, koji s kooperantima na godinu proizvede više od 150.000 tovljenika, prepoznali taj trend. U 2017. završen je trogodišnji investicijski ciklus vrijedan 95 milijuna kuna u modernizaciju tvornice, povećanje proizvodnih kapaciteta i proširenje asortimana, koji je podrazumijevao i 3,7 mil. kuna ulaganja u pogon za proizvodnju masti i čvaraka. Krenuli su s dva kotla od 300 kilograma, a danas su već na osam, više od 200 tona čvaraka godišnje i 1500 tona svinjske masti proizvedenih po tradicionalnoj recepturi, po čemu su jedan od većih takvih pogona u Europi. U velikim kotlovima i jučer se tako na strogo kontroliranoj temperaturi od 100°C krčkalo čvrsto svinjsko masno tkivo koje je, kako to u tvorničkom žargonu kažu – prošlo “kockanje”, odnosno rezanje na ujednačene kocke.

– Jako je bitno da je temperatura sirovine maksimalno 4 stupnja kako bi se kocke masnoće izrezale što pravilnije. Po jednom kotlu ubacuje ih se 300 kg uz kontinuirano miješanje kako bi se u svakom pojedinačnom komadiću postigla ujednačena temperatura. Nakon nekoliko sati, kad se iz njih iscijedilo već dovoljno masti, povećava se temperatura do 120°C i u čvarke dolijeva mlijeko kako bi se zazlatili i dobili prepoznatljiv orašasti okus – baš kako su to radile i naše bake – kaže Robert Filipović, član uprave PPK za proizvodnju.

Kad se postignu željena boja i tekstura, višak masti se pretače u tankove, hladi na 30 stupnjeva i pakira za tržište, a čvarci će se zapržiti do poželjne brončane boje, prešati i staviti na hlađenje. Igor Miljak, predsjednik uprave PPK, kaže kako zahtijeva samo kvalitetnu i dobru sirovinu, do koje je teško doći. Od jedne svinje koja u prosjeku teži između 125 do 130 kg dobije se tek 3-4 kg kvalitetne vratne i leđne masnoće, a od toga, kad završi proces topljenja, svega 10-ak posto prešanih i 15-ak posto neprešanih čvaraka.

Mjesečno prodaju i 30.000 kg

– Oko 60% čini dobivena mast, a ostatak je voda koja ispari – objašnjava te dodaje kako bi mast, iako se posljednjih godina i ona vratila u uporabu, mogla biti još zastupljenija u kućanstvima. No traže je i farmaceutska industrija i industrija hrane za kućne ljubimce, a dio je i izvezu, dok su sitne mrvice čvaraka tražene pak u pekarskoj industriji za čvarkuše.

– U zimskim mjesecima prodamo i 30-ak tona čvaraka, a iako smo u početku mislili da će to biti samo sezonska roba, i u ljetnim mjesecima prodamo po 20-ak tona, što je znak da su čvarci u našu uporabu ušli kao nekakva tradicionalna varijanta grickalice – kaže Miljak uvjeren kako je bolje danas grickati čvarak nego čips ili kakav perec jer ni tehnologija proizvodnje, a ni sami sastojci ni po čemu nisu lošiji. Dapače – i dijetalniji su i kvalitetniji za prehranu. Otkako su u trendu, čvarcima je cijena rasla i na 120-140 kn. Danas su i dalje relativno skupi, no kako se povećava proizvodnja, mogu se naći i za 80-100 kn/kg ovisno o kvaliteti, a u maloprodaji se uglavnom prodaju u pakiranjima od 200-250 grama, kroz brend PPK, Vajde ili u robnim markama trgovaca.

– Kad uzmete u obzir da od kilograma najkvalitetnije krte masnoće, jer ih ne možete praviti od trbušne i drugih mekanih masnoća, dobijete svega 10-ak dag čvaraka i da za to trebate potrošiti 3-4 sata vremena, jasno je zašto je to skup proizvod – kaže Miljak. K tome, čvarak mora biti i pucketav i rahao, bez primjesa mesa koje bi se tijekom topljenja masnoće karboniziralo i postalo krto, dok dio kvalitetne masnoće treba ostaviti i za trajne salame, obarene, polutrajne... S težim svinjama došlo bi se i do više masti. No kako se od tovljenika za PPK, koji posluje u sastavu Grupe Pivac, rade i pancete i tradicionalni dalmatinski pršuti, za koje butovi trebaju biti optimalne veličine, zaustavljaju se na teškašima do 130 kg. Hrvatska je nekad proizvodila i 2 mil. tovljenika, a danas jedva 800 tisuća, pa se negativna razlika od 1,2 mil. nadomješta uvozom – tako čak i masnoća za čvarke. Iako su u PPK s vlastitim tovljenicima zatvorili cijeli segment proizvodnje, od svježeg mesa, mesnih pripravaka i hladne prerade do trajnih salama, konzervi, pašteta... ipak ima određenih viškova koji se plasiraju na druga tržišta, a nedostaje im, primjerice, jedna trećina masti za čvarke.

– Samo dizanjem vlastite proizvodnje možemo postati manje poželjna destinacija za nečiji izvoz i biti konkurentniji – kazao je Miljak ističući kako će već ove godine proizvodnju dići na 200.000 tovljenika.

Pogačice od čvaraka

Tijesto: 5 dcl mlijeka, 1 žlica šećera, 1 svježi kvasac 40 g, 1 dcl ulja, 2 žlice kiselog vrhnja, 1-2 žlice soli, 850 g glatkog brašna

Nadjev: 350 g čvaraka, 50 g maslaca, papar, soli po želji, jaje za premaz

Priprema: Zamijesite tijesto i ostavite ga na toplom dok se ne udvostruči.

Čvarke sameljite u blenderu ili u mašini za meso. Dodajte im maslac i papar. Uzdignuto tijesto premijesite i razvaljajte na debljinu od 0,5 cm. Premažite ga s pola nadjeva pa preklopite tijesto nekoliko puta, pokrijte krpom i ostavite da odstoji 15 minuta. Opet ga razvaljajte, premažite ostatkom nadjeva, ponovite proceduru i ostavite 15 minuta. Potom razvaljajte tijesto, modlicom izrežite krugove, premažite ih jajem i pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C dok ne porumene.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Bakini salenjaci

Sastojci: 1 kg brašna, 1/2 l mlijeka, 2 dcl mineralne vode, 3 žlice šećera, 1 žlica soli, 1 jaje, 1 kocka svježeg kvasca, 300 g svinjskog sala

Priprema: Ugrijte mlijeko. Odvojite malo i u njega uspite izmrvljeni kvasac da uskvasa. Ostatak mlijeka ulijte u posudu i dodajte mineralnu vodu, šećer, sol, žumance i utučeno bjelance. U to uspite uzašli kvasac, polako dodajte brašno i umijesite mekano tijesto. Ostavite ga na toplom da udvostruči obujam, razvaljajte pa namažite mljevenim salom. Tijesto preklopite kao za lisnato tijesto. Ostavite da miruje 1/2 sata. Sve ponovite još dva puta. Nakon toga ga razvaljajte, režite na trokute, namažite ih s malo marmelade i motajte u kifle. Ostavite ih da se dignu pa pecite na 200°C. Kad su pečene, posipajte ih šećerom u prahu.

Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Čvarci

Energija: 3684 kj/896 Kcal

Masti: 99,5 g

Od kojih zasićene masne kiseline: 40,3 g

Ugljikohidrati: 0 g

Od kojih šećeri: 0 g

Bjelančevine: 0,13 g

Sol: 0,01 g

Zbog visoke točke vrelišta mast je izuzetno dobra za prženje

Novija istraživanja potvrđuju da svinjska mast nije samo bogata zasićenim masnim kiselinama i kolesterolom. Svinjska mast ima oko 40% zasićenih masti, oko 50% mononezasićenih masti (najviše oleinske i proteinske) i oko 10% polinezasićenih masti (linolna, linolenska, arahidonska i DHA). Za razliku od zasićenih, nezasićene masne kiseline djeluju povoljno na organizam, smanjuju razinu kolesterola u krvi i rizik za kardiovaskularne komplikacije. Zahvaljujući vrlo visokoj točki dimljenja, od oko 190°C, pogodna je za prženje. Usto, svinjska mast ima visoku točku vrelišta te prilikom zagrijavanja zadržava stabilnu strukturu čak i na temperaturama iznad 250°C, što omogućava da namirnice koje se u njoj prže apsorbiraju manje štetnih radikala. Pogon za proizvodnju masti i čvaraka bio je samo jedan od projekata Grupe Pivac koju, uz PPK, čine još MI Braća Pivac te MI Vajda. Sveobuhvatnim investicijama u ovim industrijama cilj je revitalizacija domaćeg svinjogojstva i proizvodnje. U Vajdi je tako u tijeku dovršetak više od 50 mil. kuna vrijedne investicije u proizvodne pogone, dok se u Ravči gradi najveća moderna pršutana u ovom dijelu Europe vrijedna više od 10 milijuna eura. U tijeku je i rekonstrukcija farme junadi u Rečici vrijedna 16 milijuna kuna.

Ključne riječi

Komentara 11

DI
didokvatrič
13:17 01.04.2019.

GMO svinje imaju malo špeka pa su čvarci skupi.Hrana za pajceke GMO pa nema čvarkeca.Još malo pa bi sirotinja političare topila.

MO
modovisisajteMaraschino
13:05 01.04.2019.

današnji čvarci, naročito ovi industrijski, nisu ni 10% kvalitete pravih domaćih slavonskih čvaraka

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
15:59 01.04.2019.

Ovo i nelici na domace cvarke,obicni loj i nista drugo usssssss

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije