Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Namirnica tjedna

Slasni bodljikavci: kesteni, kostanji, maruni...

'marron_nnn_ziv_201012'
''
05.11.2012.
u 12:18

Slasni bodljikavci – kesteni siromašni su natrijem pa ih preporučuju bubrežnim i kardiovaskularnim bolesnicima koji moraju izbjegavati slano

Toliko energije, vitamina, škroba, ali i masti u tako malom tijelu, zavapit će sladokusci pred mirisnim pečenim plodom kestena. Doista, u samo jednom kestenu nalazi se čak 53% vode, bjelančevina, ugljikohidrata, a glavni mu je sastojak škrob – njega je čak 44 posto. Uza sve to ova je kapsulica bogata kalcijem, kalijem, a sadrži i fosfor, željezo, većinu vitamina B skupine, a sve je to skriveno ispod zelenkastosmeđeg bodljikava tobolca dozrelog u šumi.

Marun, kralj među kestenjem 

Kesten se kao namirnica nešto češće upotrebljava u kontinentalnom dijelu zemlje nego uz more, no moderna ga kuhinja pronosi diljem svijeta. Nutricionisti ističu vrijednost kestena kao namirnice koju bi valjalo uvoditi u prehranu sportašima i djeci zbog njegovih nutritivnih svojstva. Iako je vizualno ljepši, od divljih kestena jestiv je, nažalost, samo onaj cijepljen na pitomu plemku, a posebno je cijenjen – marun, kesten s obronaka Učke koji zrije i bubri do prave veličine pokriven lišćem.

U povijesti gastronomije kesten se pojavljuje u rimsko doba. Njegova je domovina Kina, no pečenje kestena na ulicama bilježilo se i u starom Rimu, a potom su se kuhane oblice preselile i u mesno društvo kao nadjevi, u komadima ili samo kuhani. Pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, veću količinu bjelančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljikohidrata. Isto tako sadrži vitamin E i fitokemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu koji sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.

Kuhani, pečeni, na slatko i u vinu

Oguljeni kesteni mogu se kuhati, poširati u crvenom vinu ili mlijeku ili pirjati na maslacu za ukrašavanje jela. Pire od kestena može se dodati u juhu ili u umake koji se poslužuju uz divljač. Kesten-pire s dodatkom šećera i šlaga omiljena je zimska slastica, ali oprez – i energetska bomba. Kesten se može, zbog visokog sadržaja škroba, usitniti u brašno te miješati s bijelim ili integralnim pšeničnim brašnom za pravljenje kruha, tjestenine, kolača, njoka...

Kupujete li kestene, obratite pozornost da uz njih ne kupite i kojeg “podstanara”. Na kori kestena ne bi trebalo biti rupica, a ne bi smjeli biti ni vlažni. Ako ste gurmani, potražite prugaste marune, vrijedni su truda i cijene. Imate li ih gdje pospremiti, mogu izdržati i do 2 mjeseca, no prije pripreme ih proberite.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije