Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štetno

Slanje poruka i mailova prije spavanja remeti san tinejdžera

mobiteli
Photos.com
08.11.2010.
u 13:08

Zbog komunikacije SMS-porukama i mailovima mozak ostaje aktivan i u vrijeme kad bi trebao spavati.

Tinejdžeri i djeca koji tipkaju SMS-poruke ili se dopisuju na internetu i nakon što su krenuli na spavanje štete svom zdravlju i riskiraju loš san noću. Osim toga, stručnjaci tvrde da bi zbog toga mogli biti i još ćudljiviji te promjenjiva raspoloženja.

Tim znanstvenika u Centru za spavanje JFK u Edisonu proveo je manje istraživanje na 40 osoba u dobi između osam i 22 godine koje je ispitao o njihovim navikama spavanja te upotrebi mobitela i e-mailova.

Već je poznato da gledanje televizije loše utječe na san, a stručnjaci ističu da je slanje poruka i mailova još gore. Naime, dok je gledanje televizije uglavnom pasivna radnja, slanje mailova i poruka interaktivnije je pa je mozak zauzet dulje, čak i onda kad bi se trebao ''isključiti''.

Ispitanici su u prosjeku slali 33,5 poruka ili mailova prije spavanja. Poruke su uglavnom slali od 10 minuta do četiri sata nakon vremena kad bi trebali spavati. Dok dječaci češće surfaju internetom i igraju računalne igre, djevojke češće zovu nekog ili šalju SMS-poruke.

Čak 77 posto ispitanika oba spola izjavilo je da ima problema sa spavanjem i da teško zaspe. Kasnonoćno dopisivanje, naime, uzrokuje prekomjerno okretanje u krevetu tijekom sna, zbog čega je san lakše prekinuti.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Časna seka
Časna seka
20:09 08.11.2010.

Kako će spavati kad mu vršnjakinja dojavi da je gola u krevetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije