Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPECIJALITET

Slanina je zdrava, posebno ako je domaća i slavonska

slanina
Foto: Shutterstock
1/2
17.05.2019.
u 12:59

Neodoljiva, ukusna i zdrava – slavonsku slaninu morate kušati. U Požeško- slavonskoj županiji nude je na sve načine, a posebno je atraktivna slaninska ruža, pečena na štapu na otvorenoj vatri

Kao specijalitet, dodatak jelu ili začin – svejedno je! Neodoljivog je mirisa, sjajnog je okusa u svim varijantama, ali je i dobar izvor energije. Daje nam osjećaj sitosti, a osim što je ukusna izvrsna je zamjena za sol. Riječ je o slanini, tradicijskoj namirnici u Hrvatskoj, koja je osobito tražena ako se proizvodi od crne slavonske svinje poznate po mesu iznimne kvalitete.

Slanina se odlično sljubljuje i s plodovima mora. Ako ne vjerujete, sljedeći puta kad radite rižot od liganja ili hobotnicu s bobom, najprije na crvenom luku popržite malo slanine. Uživat ćete u eksploziji okusa. Dokazano, slanina ne ubija. Naprotiv,  skandinavska i kanadska istraživanja potvrdila su pozitivne učinke prirodnih masti, a osim toga odavno je poznato da debljaju ugljikohidrati. Idealna je u kombinaciji s najjednostavnijim jelima koja se brzo pripremaju, pa kada pečete jaja najprije popržite malo slanine, poprženu na sitne komadiće možete dodati raznim salatama, a u kombinaciji s povrćem na ražnjiću s roštilja neodoljivog je okusa.

Nutricionisti savjetuju povremenu konzumaciju, dva do tri puta tjedno i to oko 30 grama dnevno. Prednost, naravno, daju domaćoj slanini koja je poželjna namirnica u preporučenim količinama. Slanina je u Slavoniji nezaobilazan specijalitet i tamo je nude na sve načine. U Požeško-slavonskoj županiji u kombinaciji s vinom čak je dobila i svoj festival - Slanvin.

Foto: Shutterstock

Na njegovom četvrtom izdanju, u subotu, 18. svibnja, u Sportskom centru Kaptol, najbolji majstori pečenja iz cijele Slavonije demonstrirat će kako se peče poznata “slaninska ruža” na otvorenoj vatri na štapu, a osim okusa ocjenjivat će se i „umjetnički dojam“. Uz odličnu zabavu i dobro vino, ljubitelji slanine doći će na svoje.

Pogledajte video: Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

Ključne riječi

Komentara 2

ST
Stipan
16:14 17.05.2019.

Sa bijelim lukom i ražovim kruhom .

Avatar Dinamo BBB
Dinamo BBB
13:27 17.05.2019.

Ma zdrava je moš mislit. Za krepat od zdravlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije