Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znakovi

Škripite li zubima u snu? Ova tri znaka će vam to otkriti...

škrgutanje zubima
Foto: Thinkstock
1/6
23.06.2019.
u 07:00

Nije samo neugodno za partnera ili partnericu koja dijeli krevet s vama ili sobu, već može uzrokovati i određene zdravstvene probleme.

Nemamo previše kontrole nad našim tijelom tijekom sna, stoga mnogi od nas niti ne znaju što "radimo" u snu. Neki hrču, neki škripe zubima...

Ovo posljednje je bruksizam, i nije samo neugodno za partnera ili partnericu koja dijeli krevet s vama ili sobu, već može uzrokovati i određene zdravstvene probleme. 

Škripanje zubima koristi mnogo jaču silu nego kod običnog žvakanja, a postoje dvije vrste, ono koje uključuje pokrete donje čeljusti i može biti prilično glasno ili stiskanje zuba kod kojih nema pokreta donje čeljusti pa je stoga nečujno.

Nekad se vjerovalo da bruksizam uzrokuje nepodudarnost gornjeg i donjeg zubnog luka, no novija istraživanja pokazuju da je bruksizam zapravo psihogeno uvjetovan i uzrokuju ga naše unutarnje tegobe poput prevelikog stresa, napetosti i anksioznosti kojima smo često izloženi u modernom, ubrzanom tempu života i rada, pojašnjavaju članovi Esthetic Dental Centra. I genetika igra svoju ulogu pa je ona uzrok škripanja zubima u 40 do 60 posto slučajeva. Škrgutanje zubima dvaput je češće kod osoba koje puše nego kod nepušača, a uzrok mogu biti i lijekovi i uporaba droga i ispijanje alkohola.

Bruksizam uzrokuje prekomjerno trošenje i pucanje zuba, te bolove u zubima, čeljusti, čeljusnim zglobovima i glavobolje. Ukoliko se bruksizam ne liječi posebnim udlagama za zube, kroz dulji vremenski rok može izazvati veliku štetu u cijelom žvačnom sustavu. 

Bruksizam se često odvija noću, pa pacijent često i ne primjećuje da nešto nije u redu dok ga ukućani ili partner ne upozore da noću škripi zubima. Međutim, postoje i drugi, fizički simptomi koji bi mogli upozoriti pacijenta da je u pitanju bruksizam: 

- preosjetljivost zuba na podražaje (topla - hladno, kiselo - slatko)

- bol i nelagoda u predjelu uha prilikom žvakanja

- bol i napetost žvačnih mišića, osobito ujutro

Pogledajte i video Top 3 proizvoda koje morate imati ovoga ljeta

Ključne riječi

Komentara 2

AU
austrougarskigeneral
09:35 23.06.2019.

ne znam jeli škripim zubima dok spavam kako ću to znat?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije