Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstveni turizam

Sjeverna i središnja Hrvatska – mjesto gdje priroda liječi prirodom, blatom, vodom...

Zdravstveni turizam
20.05.2019.
u 15:09

Većina najpoznatijih i najrenomiranijih hrvatskih toplica i lječilišta – odredišta mnogih domaćih i stranih korisnika usluga zdravstvenog turizma – nalazi se upravo u središnjoj Hrvatskoj.

Bilo je to 1817. godine, kada je neki čovjek više od godinu dana bio osut po cijelom tijelu zbog sifilisa. Nikako ga se nije mogao otarasiti dok nije došao u Topusko i u tamošnjim se kupkama liječio šest mjeseci, da bi u konačnici bio – kako je to zabilježeno u svjedočanstvima o ozdravljenju u ovim toplicama čija termalna voda po kvaliteti zauzima drugo mjesto u Europi – bio “potpunoma izliječen”. Ova voda vulkanskog podrijetla temperature od 68 do 72 stupnja na izvoru pogodna je za liječenje i rehabilitaciju živčanog, mišićnog i lokomotornog sustava.

Većina najpoznatijih i najrenomiranijih hrvatskih toplica i lječilišta – odredišta mnogih domaćih i stranih korisnika usluga zdravstvenog turizma – nalazi se upravo u središnjoj Hrvatskoj. Jedne od njih su Krapinske Toplice, po kvaliteti vode šeste u Europi. Osim vode, ovdje je iz izuzetno kvalitetna kardiologija i kardiovaskularna kirurgija, o čemu svjedoče tri certifikata koja je za kvalitetu dobila Klinika Magdalena. U Krapinskim Toplicama je Specijalna bolnica za ortopediju i traumatologiju Akromion čiji je liječnik prof. dr.sc. Miroslav Hašpl lani petu godinu zaredom proglašen najboljim ortopedom u Hrvatskoj.

Specijalna bolnica u Stubičkim Toplicama prva je pak ustanova u Hrvatskoj koja je certifikat dobila za izvrsnost u fizikalnoj medicini i rehabilitaciji. Prirodni ljekoviti činitelj Stubičkih Toplica jest termalna voda temperature na izvoru do 69 stupnjeva, kemijskog sastava pogodnog za liječenje reumatizma, diskopatije te posttraumatskih stanja. Inovativni Zagorci prvi su u Hrvatskoj u ponudu uvrstili kriosaunu – tretman izlaganja tijela ekstremno niskim temperaturama od – 110 °C do – 190 °C, čime se jača imunitet, sprečava staračko boranje kože, gubi na tjelesnoj težini...

Na samom izvoru termalne vode i ljekovitog blata nalazi se najveće kupalište u nas – Tuheljske Toplice, u koje se odlazak preporučuje oboljelima od artritisa i išijasa, bolesti dišnih organa, ginekoloških oboljenja te posttraumatskih i postoperativnih stanja. U srcu Hrvatskog zagorja su i Terme Jezerčica. Termalnom vodom bogat je i Sveti Martin na Muri – omiljeno odredište profesionalnih i rekreativnih sportaša. U ovim su toplicama u ponudi brojni wellness holistički programi. Kupališna destinacija još su od davnina bile Varaždinske Toplice, u koje se danas odlazi zbog vrhunske usluge fizikalne medicine i rehabilitacije. Zbog Specijalne bolnice Sveta Katarina Zabok pak postaje centar izvrsnosti za sportsku medicinu.

Jedno od dvaju svjetskih nalazišta mineralnog ulja naftalana koje se ubraja u prirodne ljekovite činitelje nalazi se u Ivanić-Gradu gdje se u Specijalnoj bolnici Naftalan uspješno liječe kožne bolesti, upalne reumatske bolesti te bolesti zglobova i kralježnice. O ljekovitim moćima naftalana, kojeg nalazište postoji još jedino u Azerbajdžanu, prvi je pisani trag ostavio poznati svjetski putnik Marko Polo. Legenda kaže da se Putem svile kretala karavana.

Putovanje je bilo iznimno teško pa su trgovci od bolesti i umora onemoćalu devu smjestili u hlad pustinjske oaze, na obalu velikog tamnog jezera u koje je upala nakon što se poskliznula. Vraćajući se istom rutom mjesecima kasnije, trgovci su zatekli tu istu devu živu i zdravu. Zaključili su da ju je izliječilo tamno jezero pa su crnu tekućinu ponijeli sa sobom. Taj novootkriveni lijek bio je – naftalan.

Sadržaj je nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije