Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijetnja zdravlju

Sjedite više od sat vremena na dan? Uzmite metlu i krpu u ruke i sačuvajte zdravlje

Obiteljsko gledanje TV-a
Thinkstock
19.02.2018.
u 22:10

Sjedimo oko 60 posto dana, ali to ne znači da nam i dalje ne ostaje oko četiri, pet sati da budemo fizički aktivni

Nije ništa novo u tome da dugotrajnije sjedenje može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, no ono što bi nam svakako trebalo upaliti žaruljicu upozorenja je istraživanje koje je proveo epidemiolog Charles E Matthews. 

Već i sat vremena sjedenja povećava rizik od nastanka, ne samo raka dojke i debelog crijeva, već i čak devet vrsta raka, piše Daily Mail. 

"Gledanje u TV najveća je prepreka tome da se više krećemo, izlazimo na zrak i budemo u pokretu", upozorio je Matthews.

Sjedimo oko 60 posto dana, ali to ne znači da nam i dalje ne ostaje oko četiri, pet sati da budemo fizički aktivni, dodaje. 

Sjedilački način života povezan je s preuranjenom smrću uzrokovanom srčanim bolestima, moždanim udarom, dijabetesom tipa 2, visokim krvnim tlakom, bolestima mozga i respiratornog sustava te raznih vrsta raka.  

Preporuka stručnjaka je baviti se nekom fizičkom aktovnosti najmanje sedam i pol sati tjedno, a u to ulaze i kućanski poslovi. Na taj ćete način sniziti rizik od prerane smrti za 20 posto, pokazala su istraživanja.

Foto: Thinkstock

Matthews upozorava i kako treba povećati fizičku aktivnost i iznad tih minimalnih preporuka jer su u opasnosti od nastanka raka  osobe koje u danu provedu oko sat vremena pred TV-om. No, bitno je početi i malim koracima mijenjati loše navike i smanjiti rizik od nastanka raka i obolijevanja od drugih bolesti. Uzmite metlu, krpu, usisivač u ruke i intenzivirajte kućne aktivnosti, jedan je od savjeta kako za početak povećati fizičku aktivnost. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije