Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRO SUSHI

Sirove strasti u specijalitetima Zemlje Izlazećeg Sunca osvajaju metropolu

Binimoto sushi
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/6
10.01.2014.
u 08:13

Filetiranje se do milimetra obavlja ručno, a sushi mota stroj jer je potražnja prevelika za ručno motanje

Hosomaki, maki, nigiri, peper nigiri, gunimaki, futomaki, hosomaki...

Ma koliko čudno zvučalo, redom su ovo specijaliteti za prste polizati, dakako, ako ste ljubitelji specijaliteta od ribe, riže, povrća, tofua..., a sve ih od ovog tjedna možete kušati u Zagrebu.

Europa luda za sushijem

Samo najbolja riba, svježa da svježija ne može, bez najmanje kapljice krvi, perfektno i precizno filetirana, riža te rižin ocat, mirin i umak od soje tajna su dobrog sushija. No, to je tek prvi korak na putu kreiranja u svijetu vrlo popularne riblje delicije koja je stigla i u Zagreb.

Binomoto sushi nije klasični sushi restoran na kakve su navikli ljubitelji japanske hrane, već moderno koncipiran pogon za prodaju i dostavu sushija. Ne iznenađuje interes za ovakvu vrstu ponude s obzirom na to da se u zemljama EU godišnje bilježi porast konzumacije sushija konzumiranog izvan kuće od čak 30 posto!

I zagrebački je sushi pripremljen prema recepturama vrhunskih japanskih majstora, od visokokvalitetnih namirnica strogo kontroliranog podrijetla.

– Upotrebljavamo norveški losos, nizozemsku tunu te yume-nishiki rižu. Tradicionalni način motanja sushija zamijenio je moderni stroj s obzirom na veliku potražnju, no ribu filetiramo ručno – objašnjavaju momci iz Binimoto sushija. Iako je hrvatsko tržište ribe bliže i vjerojatno cjenovno prihvatljivije, mogućnosti nabave ribe, na žalost, kažu nam, nema.

– Tehnike otkrvljivanja ribe naši ribari na žalost ne poznaju i zbog zaostale krvi sirova riba ima loš okus – dodaju. Riža yume-nishiki jedna je od najboljih za pripremu sushija. Vrlo je važno, objašnjavaju u Binimoto sushiju, kako se kuha, da ne bude ni presuha ni preljepljiva a da se pritom ipak da oblikovati.

Od 20 do 80 kuna za kutiju

– Puno je ljudi, zbog predrasuda da je riječ o skupoj hrani iz ekskluzivnih restorana, zaziralo od sushija, no cijenama od dvadesetak do 80 kuna po kutiji s nekoliko vrsta sushija želimo srušiti tabue, ponajprije u Zagrebu, a potom planiramo i proširenje lanca u Dubrovnik, Hvar, Split, Rijeku, pa zašto ne i Beograd i Ljubljanu – poručuju iz Binomota koji je osmislio i pokrenuo mladi zagrebački poduzetnik Davor Bienenfeld.

>>Zagrepčani ludi za sushijem, otvaraju se još dva restorana

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije