Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Provjerite madeže

6 znakova opasnog tumora koje ne smijete ignorirati

madež
Foto: Thinkstock
03.09.2017.
u 18:23

Čak jedna trećina melanoma razvija se iz postojećih madeža koje već duže vrijeme imate na koži, no razloga za paniku nema sve dok na njima ne uočite određene promjene

Ako vam se na koži pojavi veliki tamni madež gdje ga prije nikada niste imali, trebali bi posjetiti liječnika. Jedan je to od glavnih simptoma raka kože, no novi madeži nisu i jedini simptom te smrtonosne bolesti.

Čak jedna trećina melanoma razvija se iz postojećih madeža koje već dulje vrijeme imate na koži, no razloga za paniku nema sve dok na njima ne uočite određene promjene.

1. Asimetričan madež
Madež koji je sa svih strana jednak najčešće nije opasan te je riječ o benignoj izraslini, no ako je madež čudnog oblika, trebali bi posjetiti liječnika.

2. Madež s nepravilnim rubovima
Kod benignih izraslina, rubovi su poprilično jasni. No, kada je riječ o malignoj izraslini, rubovi su spojeni s kožom i teško se razaznaju.

3. Madež s različitim bojama
Benigni madež najčešće je cijeli smeđe boje, svjetlije ili tamnije. No ako madež ima nekoliko nijansi boja na sebi, onda to predstavlja moguću opasnost.

4. Veliki madež
Ako je madež veličine gumice na olovci, riječ je o benignoj izraslini, no ako je veći od toga, idite liječniku po stručno mišljenje.

5. Madež se razvija
Obratite pozornost na svoje madeže. Ako primijetite bilo kakve promjene, bole vas, svrbe, krvavi su ili hrapavi, hitno posjetite liječnika.

6. Jedan madež ne izgleda kao ostali
Ako su vam svi madeži na tijelu poprilično slični, no jedan se posebno ističe, to može biti razlog za brigu. Primjerice, ako su vam svi madeži tamniji, a taj jedan svjetlije je boje, moguće je da je riječ o malignoj izraslini. 

Komentara 3

Avatar neidemdalje
neidemdalje
20:18 03.09.2017.

Ako vidite jedan sa rupom u sredini to vam je čmar...

MI
miholjčan
21:44 03.09.2017.

Gluposti su napisane u članku. Tako vjerojatno izgleda melanom , ali od mojih 200-tinjak mladeža barem pet su imali takav opis. I nijedan melanom. Kod dr.Dunkića u Beogradu tretirani i svi otpali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije