Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zdravlje

Simptomi meningitisa koje svaki roditelj treba znati prepoznati

Bolesno dijete
Foto: Thinkstock
20.02.2018.
u 11:21

Kod djece u dobi od 3 mjeseca do 2 godine simptomi su manje predvidljivi.

Uzroci meningitisa mogu biti infektivne (bakterije, virusi, gljivice, ...) ili neinfektivne prirode (tumori, lijekovi, sustavne bolesti, ...),a najčešći uzroci su upravo bakterijske i virusne infekcije u ostalim dijelovima tijela koje se putem krvi šire na mozak ili kralježničnu moždinu. Postoji više vrsta meningitisa, a najčešće se dijele na akutni virusni i bakterijski, te subakutni i kronični meningitis (npr. tuberkulozni, kriptokokni, sifilitički,...) koji su blažeg i dužeg tijeka.

Virusni meningitis obično prolazi bez komplikacija, dok bakterijski može ostaviti posljedice poput oštećenja sluha, vida, promjene ponašanja, teškoća u učenju, epileptičnih napada i sl. Ovo su simptomi koji "prate" meningitis i ako ih uočite kod vašeg djeteta svakako odmah potražite liječničku pomoć. 

Iznenadna vrućica

Dolazi naglo i brzo raste. S obzirom da povišena temepratura može biti simptom raznih drugih dijagnoza, potrebno je obratiti pozornost na ostale simptome koji se javljaju.

Glavobolja

Uz jaku glavobolju javlja se i osjetljivost na svjetlost, dezorijentiranost i poremećaj svijesti te katkad, osip po tijelu. Simptom koji će najčešće ukazati na meningitis jest ukočenost vrata, ali može kao simptomi izostati.

Dupla slika

Osobe koje obole od meningitisa mogu se susresti sa simptomom "duple slike", odnosno nemogućnošću fokusiranja. 

Bol u zglobovima

Uz povišenu temperaturu, čest simptom meningitisa su i bolni zglobovi i osjećaj slabosti. 

Savijene noge u koljenima

Pokušajte navesti dijete da bradom dotakne prsa, ako ne može, to je simptom ukočenosti vrata. Ako može bradom dotaknuti prsa, obratite pozornost na koljena koje se u tom položaju s ovom dijagnozom najčešće odmah savijaju i dijete noge ne može držati ispružene. 

Mučnina i povraćanje

Uz osjećaj slabosti, dijete gubi apetit, najviše zbog stalnog osjećaja mučnine. Nerijetko se javlja povraćanje, a obratite pozornost i na to je li se pojavio poremećaj govora. 

Kod djece u dobi od 3 mjeseca do 2 godine simptomi su manje predvidljivi. Vrućica, povraćanje, iritabilnost, grčevi cijelog tijela, krikovi i napetost fontanele najčešći su simptomi. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije