Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije dobra ideja

Silite dijete da se fotografira s Djedom Božićnjakom? Evo zašto je to totalno krivo

Djed Božićnjak i dijete koje plače
Foto: Getty Images
1/2
14.12.2018.
u 19:32

Neki roditelji stalno ignoriraju djetetove strahove, osjećaje i tugu koju izražavaju, ne daju tome pozornost jer su "djeca", to može kod njih stvoriti, kada odrastu, neke određene psihičke probleme.

Fotografiranje cijele obitelji, ili barem djece, s Djedom Božićnjakom, božićna je tradicija koju mnogi neće preskočiti. Čak i ako dijete plače kao "kišna godina" kada ugleda starca s dugom bijelom bradom, neki će roditelji taj trenutak fotografirati za uspomenu.

Ipak, u tome nema ništa "slatko" niti smiješno, složni su stručnjaci. 

"Siliti dijete da sjedi u krilu Djeda Božićnjaka, stranca, kod kojeg se ne osjeća ugodno, nikada nije dobra ideja, " pojašnjava australski liječnik i otac šestero djece dr. Justin Coulson. 

Djed Božićnjak i dijete koje plače
1/9

"Prisiljavati dijete da ostane sjediti u krilu stranca iako se ne osjeća ugodno i plače, može se poistovjetiti čak i s bullyingom. Nije vrijedno dijetetu priuštiti traumu zbog jedne fotografije", dodaje za Femail. 

Pojasnio je da takvo ponašanje prema djeci, prisiljavanje da rade nešto što im nije ugodno, može biti problem kod zatomljivanja osjećaja djeteta i na drugim područjima.

Dr Coulson pojašnjava kako jedna ovakva situacija s Djedom Božićnjakom neće ostaviti veliki trag na djetetovom razvoju, no ako se takve situacije ponavljanju, kod djece se stvara mišljenje kako roditeljima nije bitno to kako se oni osjećaju i koje su njihove potrebe.

Neki roditelji stalno ignoriraju djetetove strahove, osjećaje i tugu koju izražavaju, ne daju tome pozornost jer su "djeca", to može kod njih stvoriti, kada odrastu, neke određene psihičke probleme, pojašnjava Coulson.

"Stalno djecu učimo da su voljena i da su sigurna i da brinemo o njima, a onda dođe Božić i gurnemo ih u ruke strancu kojeg se boje i sasvim izignoriramo sve to za vrijeme Božićnih blagdana, " zaključuje.

Pogledajte i video Božićna priča obitelji Salaj 2018

Komentara 1

DO
doktorica
07:24 15.12.2018.

starije generacije to nisu "morale",kao uostalom ni skupe igračke,pa su "preživjele".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije