Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
trend

SHOPPING: Točkice - uzorak koji nikada neće sići s modnog trona

tockice (1)
Foto: Arhiva VL
1/5
16.10.2012.
u 00:01

Iako neki tvrde da su za ovu modnu groznicu zadužene flamenco-plesačice koje su širile strasti u točkastim haljinama, drugi kažu da su one doputovale iz Europe u Ameriku uz vesele zvuke polke, odakle i engleski naziv “polka dots”

 

Točkice su razigrane, šik, hirovite... energični uzorak koji sam uvijek obožavao, opisao ih je Marc Jacobs, koji je ove sezone s još jednom obožavateljicom malih krugova, japanskom umjetnicom Yayoi Kusamom, kreirao točkastu kolekciju. No još puno prije Marca Jacobsa točkasti se trend polako, ali sigurno infiltrirao u modu. Iako neki tvrde da su za ovu modnu groznicu zadužene flamenco-plesačice koje su širile strasti u točkastim haljinama, drugi kažu da su one doputovale iz Europe u Ameriku uz vesele zvuke polke (otud engleski naziv “polka dots”), a spominju se i engleski dendiji koji su ih krajem 19. st. proslavili na leptir-mašnama. Sve do ‘30-ih točkice su bile samozatajne, no doživjele su “boom” zahvaljujući Minnie Mouse. Zanimljivo je da ju je Walt Disney slučajno obukao u točkastu suknjicu -  kad mu je kap tinte pala na skicu. Točkice su tad bile male i nježne te su obožavale samo najbolje materijale, šifon i svilu. Ipak, u ‘40-ima su se povukle, da bi deset godina poslije “napale” sve; od dječje odjeće i kravata do haljina, suknji i bluza te su za njima poludjele i filmske dive i kućanice. Pop-art još ih je dodatno istaknuo miksajući ih s prugicama u odvažnim kombinacijama boja, a u kaotičnim ‘70-ima londonske policajke pobunile su se protiv jednoličnih uniformi usvojivši točkice na bluzama. Poslije su se primirile i vratile retrosjaj unatoč pokušajima Vivienne Westwood da pokrene trend točkastih krinolina, a na tron ih je stavila Carolina Herrera. Zadnjih sezona ovaj je trend jači no ikad. Stella McCartney, Lanvin, Miu Miu samo su neki od “točkastih” sljedbenika, a preslikale su se čak i na mušku odjeću. One su savršen primjer kako se moda razvija ponavljajući se. I bez obzira na to jesu li “in” ili “out”, odlučile su ostati zauvijek u modi. 

 

Točkice su razigrane, šik, hirovite... energični uzorak koji sam uvijek obožavao, opisao ih je Marc Jacobs, koji je ove sezone s još jednom obožavateljicom malih krugova, japanskom umjetnicom Yayoi Kusamom, kreirao točkastu kolekciju.

No još puno prije Marca Jacobsa točkasti se trend polako, ali sigurno infiltrirao u modu. Iako neki tvrde da su za ovu modnu groznicu zadužene flamenco-plesačice koje su širile strasti u točkastim haljinama, drugi kažu da su one doputovale iz Europe u Ameriku uz vesele zvuke polke (otud engleski naziv “polka dots”), a spominju se i engleski dendiji koji su ih krajem 19. st. proslavili na leptir-mašnama.

Sve do ‘30-ih točkice su bile samozatajne, no doživjele su “boom” zahvaljujući Minnie Mouse. Zanimljivo je da ju je Walt Disney slučajno obukao u točkastu suknjicu –  kad mu je kap tinte pala na skicu. Točkice su tad bile male i nježne te su obožavale samo najbolje materijale, šifon i svilu. Ipak, u ‘40-ima su se povukle, da bi deset godina poslije “napale” sve; od dječje odjeće i kravata do haljina, suknji i bluza te su za njima poludjele i filmske dive i kućanice.

Pop-art još ih je dodatno istaknuo miksajući ih s prugicama u odvažnim kombinacijama boja, a u kaotičnim ‘70-ima londonske policajke pobunile su se protiv jednoličnih uniformi usvojivši točkice na bluzama. Poslije su se primirile i vratile retrosjaj unatoč pokušajima Vivienne Westwood da pokrene trend točkastih krinolina, a na tron ih je stavila Carolina Herrera. Zadnjih sezona ovaj je trend jači no ikad. Stella McCartney, Lanvin, Miu Miu samo su neki od “točkastih” sljedbenika, a preslikale su se čak i na mušku odjeću.

One su savršen primjer kako se moda razvija ponavljajući se. I bez obzira na to jesu li “in” ili “out”, odlučile su ostati zauvijek u modi. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije