Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŠTEDA

Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

Grijanje
Foto: Shutterstock
12.03.2019.
u 14:22

Račune za utrošeni plin plaćajte na vrijeme. U spavaćoj sobi temperatura ne bi trebala biti viša od 17 stupnjeva Celzijusovih. Noću spuštajte rolete i navlačite zavjese kako bi uštedjeli novac

Iako se pokazuju prve zrake sunca i dani postaju ljepši, jutra i večeri su i dalje hladni. Kako se ne bi prerano uljetili i prehladili, bitno je održavati konstantu temperaturu u domu.

Za većinu kućanstava računi za utrošenu energiju su značajna stavka izdvajanja iz obiteljskog proračuna. Međutim, postoje brojne stvari koje možete učiniti da biste uštedjeli toplinu i smanjili račune, što ne samo da će vam uštedjeti novac, već će i vašu kuću učiniti ugodnijom.  Proučite sedam zlatnih savjeta Gradske plinare Zagreb –Opskrbe  za uštedu energije i novca. Za bolju kontrolu troškova tu je i aplikacija „Moj račun“ uz pomoć koje možete puno jednostavnije kontrolirati svoje troškove za plin, a možete je koristiti preko Internet preglednika i mobilnih aplikacija za iOS i Android operativne sustave.

Zanima vas kako će vam ta aplikacija pomoći u vašoj svakodnevici?  Olakšat će vam plaćanje režija jer ćete sve parametre konačno vi imati pod kontrolom, dovoljno je da se registrirate i imat ćete potpuni pregled zaduženja i uplata, a moći ćete u bilo kojem trenutku dojaviti i stanje brojila. MOJ RAČUN  aplikacija nudi i mogućnost grafičkog prikaza mjesečne, kao i godišnje potrošnje plina. Kad god poželite možete napraviti informativni izračun troškova potrošnje plina za bilo koji  vremenski period.  Sve ispostavljene račune možete preuzeti u PDF formatu, a u web verziji aplikacije možete zatražiti prelazak na našu novu slugu „Mjesečni račun“ u kojoj možete račune dobivati na mjesečnoj bazi prema stanju plinomjera koje nam dojavljujete.

1. Najjednostavniji način uštede ostvarujete tako da račune za utrošeni energent plaćate u roku naznačenom na uplatnici jer u protivnom ste u obvezi platiti i zakonom propisane zatezne kamate.

2. U zimskom razdoblju noću spuštajte rolete i navlačite zavjese kako biste smanjili gubitak topline. Rolete mogu smanjiti gubitak topline i za 10%. Ako vam to zvuči kao pretjerana brojka, popipajte stakla ujutro kada se probudite i osjetit ćete koliko hladnoće prolazi. Rolete i zavjese služe kao izolator kojim ćete osjetno izolirati vaše prozore na besplatan način.

3. Jednom godišnje prije početka sezone grijanja pozovite servisera plinskih uređaja. Svi plinski uređaji (bojler, peć, štednjak…) moraju se redovito servisirati od strane ovlaštenih servisera. Preporuka je da plinski uređaji za grijanje prostora i pripremu tople vode (bojleri,peć…) servisiraju najmanje jednom godišnje.

4. Ne zaklanjajte radijatore zavjesama i namještajem jer to smanjuje njihov toplinski učinak. Također stavite reflektore topline iza radijatora. Tako nećete trošiti energiju na grijanje zidova već će se ona odbijati nazad u vaš životni prostor.

5. Redovito čistite radijatore kako nečistoće ne bi otežavale prijelaz topline.

6. Nikako nije preporučljivo reguliranje temperature prostorije otvaranjem prozora. Svakako provjetravajte prostorije međutim nemojte držati prozore otvorenim dulje od 10 minuta.

7. Preporučljive temperature koje održavaju toplinsku ugodnost, a pritom ne rasipaju energiju: hodnik 14-17°C, spavaća soba 17°C, kuhinja 17-21°C, radna soba 17-21°C, dnevni boravak 20-23°C, kupaonica 23°C, preko dana kad nikoga nema kod kuće 16°C, za vrijeme zimskog godišnjeg odmora 10°C.

Naravno, ako sve to učinite, nećete moći smanjiti račun za grijanje na ništa! No, većina ovih rješenja je jednostavna i jeftina za svakoga tko želi probati uštedjeti na grijanju. Uz uštedu novaca, ovim rješenjima smanjujete potrošnju energije koja je izvrsna za okoliš.

I za kraj, ponekad je dovoljno samo malo se razgibati ili obući malo deblju majicu. Držite se preporučenih temperatura, uštedite na grijanju i sačuvajte okoliš.

Više doznajte ovdje.

Sadržaj omogućila Gradska plinara Zagreb - Opskrba

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije