Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Isprobajte!

Seks terapeuti: "Znanstveno provjerena vježba koja će vam popraviti seksualni život!"

Shuttershock
25.11.2022.
u 20:47

Osnaživanje osjetila poput mirisa, sluha i vida može iskustvo učiniti ugodnijim. Prigušite svijetla, a zrak ispunite senzualnim mirisima kao što su ruža, vanilija i sandalovina, savjetuje ona.

Iako na to mnogi niti ne pomišljaju dok trgaju sva sa sebe i bacaju se jedno na drugo, zadržavanje svjesnosti tijekom seksa zadovoljstvo može učiniti daleko boljim. Rezultati su to studije objavljene u stručnom časopisu Journal of Sex & Marital Therapy.

Istraživači su proučavali gotovo 200 dobrovoljaca koji su svi redom bili u braku. Radilo se o heteroseksualnim pojedincima u dobi između 36 i 60 godina. 

Muškarci, kakvi ste ljubavnici otkrit će vaš horoskopski znak

1/15

Kako bi procijenili njihovu seksualnu svjesnost, odnosno njihovu sposobnost da ostanu potpuno prisutni tijekom vođenja ljubavi, sudionici su ispunili anketu - zadatak je bio navesti u kojoj mjeri se osjećaju povezani sa određenim izjavama, poput 'obraćam pozornost na seksualne osjećaje', 'obraćam pozornost na svoje emocije tijekom seksa' itd.

Također, istraživačima su ispričali kako se osjećaju vezano za svoj seksualni život, brak, ali i kako doživljavaju sami sebe.

Oni koji su prakticirali seksualnu svjesnost i izbjegavali samoosuđivanje tijekom seksa bili su sretniji - bili su zadovoljniji seksom, svojom vezom i imali su više seksualnog samopoštovanja. 

- Svjesnost može riješiti dio tjeskobe koja zna ometati pozitivno seksualno iskustvo. U osnovi, prakticiranje seksualne svjesnosti iskorjenjuje stvari koje seks često čine stresnijim, poput tjeskobe, straha i tjelesnog srama, recept je za više užitka - zaključili su istraživači.

- Seks kao čin nije jako kompliciran, ali svjestan seks često zahtijeva ogromnu hrabrost, strpljenje i spremnost da se družimo u našoj ranjivosti. Svjesni seks znači pokazati se kao cjelovito, dopustiti da nas se vidi i biti voljan istinski vidjeti drugu osobu ili druge ljude - pojasnila je Yael Shy, profesorica i stručnjakinja za meditaciju iz SAD-a.

Kako vježbati seksualnu svjesnost?

Svakako se usredotočite na disanje dok vodite ljubav, pokušate biti svjesniji svih svojih osjetila. 

- Želite li bili potpuno prisutni izbjegavajte pretjeranu orijentiranost na ciljeve, poput fokusiranja na postizanje orgazma. Pokušajte distancirati svoj um od prošlih seksualnih iskustava. Zaustavite svoj um kada odluta ili počne brinuti o nečemu i vratite ga na ono što se trenutno događa u vašem tijelu - savjetuje seksualna terapeutkinja Jessa Zimmerman.

- Učini li vam se seksualna svjesnost zastrašujućom, počnite malim koracima, poput fokusiranja samo na osjet dodira tijekom snošaja pa i krenite dalje. Također, želite li užitak dovesti do vrhunca, tad biste trebali svjesno usporiti tempo - dodala je za Mind Body Green.

'Ne žurite s penetracijom'

- Usporavanje svega gledanjem jedno drugome u oči i polaganim sinkroniziranim disanjem prije nego što polako prijeđete na predigru, s dužim dodirima, poljupcima, maženjem i lizanjem može izgraditi još dublju vezu između vas i vašeg partnera. Savjetujem vam da pokušate usporiti maksimalno i obratite pažnju koliko dugo možete izdržati prije nego popustite - kaže stručnjakinja za seks Isabelle Uren.

- Odgodom penetracije oboje se možete lansirati u ekstazu. Stoga, umjesto žurbe se oboje dogovorite, da ćete se suzdržavati od penetracije koliko god budete mogli izdržati, a to uključuje i prste. Umjesto toga balansirajte na rubu blaženstva što duže - dodala je.

Dodir, kaže, nije jedino osjetilo koje se pomaže kod vođenja ljubavi.  

- Zapravo, osnaživanje drugih osjetila poput mirisa, sluha i vida može iskustvo učiniti još ugodnijim. Eksperimentirajte s mekim prigušenim osvjetljenjem. Ispunite zrak senzualnim mirisima kao što su ruža, vanilija i sandalovina, jer ti mirisi djeluju kao afrodizijaci. Stavite povez na oči jer to može pojačati osjetilno iskustvo tijekom seksa - pojasnila je.

Istraživanje otkrilo nakon koliko spojeva se parovi prvi put seksaju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije