Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Objašnjava prof. bioetike

Seks roboti: Kako mogu pomoći da i oni u trećoj dobi budu seksualno aktivniji

Shuttershock
18.11.2020.
u 20:53

U većini razvijenijih i bogatijih zemalja roboti tako u raznim industrijama već surađuju s ljudima, pa stoga ne čudi da ih je testirati odlučila i seks industrija

Zahvaljujući sve bržemu tehnološkom napretku posljednjih nekoliko godina cvijeta industrija izrade humanoidnih robota koji nam sve više fizički nalikuju, a dizajnirani su da nam pomažu u svakodnevnim poslovima.

U većini razvijenijih i bogatijih zemalja roboti tako u raznim industrijama već surađuju s ljudima, pa stoga ne čudi da ih je testirati odlučila i seks industrija.

Tako se prije par godina nekoliko robota čak i 'zaposlilo' u bordelima (najviše po Kanadi) pa klijent može birati između prave - i realistično napravljene limene prostitutke.

Foto: shutterstock

Profesorica bioetike i humanističkih znanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Washington dr. Nancy Jecker proučavala je upotrebu robota u seks industriji, a našla joj je kaže i veliku zamjerku.

- Seks robote bi se trebalo dizajnirati tako da mogu zadovoljiti i potrebe ranjivijih skupina; poput starijih ljudi ili osoba s invaliditetom - kaže dr. Jecker koja ističe i da 'zapadnome društvu zamjera diskriminaciju tih pojedinaca'. A da se to promijeni kaže proizvođači seks robota trebaju se više fokusirati na ispunjavanje potreba tih manjih skupina. 

Isto su primijetile i studije koje su promatrale industriju izrade robota pa kažu kako je ona namijenjena već privilegiranim pojedincima - poput Npr. mladih radno sposobnih bijelih muškaraca. .

Starija se generacija, istaknula je dr. Jecker, bori sa stanjima poput npr. artritisa ili čak zaboravljivosti, ali i dalje imaju seksualne osjećaje i želje.

-  Uz malu pomoć društva i oni mogu biti seksualni i održavati intimne odnose i iz toga dobivati neko zadovoljstvo - rekla je dr. Jecker.

A pomoći im se, kaže, najlakše može tako da se prenamjene neki već postojeće uslužne robote.

Roboti dizajnirani da asistiraju starijim osobama u radnjama poput hranjenja, odijevanja ili kupanja, mogli bi, ističe dr. Jecker,postati seksualni partneri.

Dodala je i kako starije odrasle osobe ne dobivaju prijeko potrebnu podršku za održavanje spolne aktivnosti u toj 'trećoj' dobi, budući da zdravstveni radnici tijekom svojih konzultacija rijetko kad s njima započinju temu seksualnosti.

Baka izgubila novac za račune pa zaplakala usred Splita: Nije mogla ni naslutiti što će se dogoditi

1/2

- Starije se odrasle osobe kad je o seksu riječ diskriminira, a nastaju i mnogi negativni stereotipi kojima ih se opisuje. Tako obično mislimo kako su oni 'prestari da bi se upuštali u seks', a ako sami i pokažu neki interes, gleda ih se kao 'čudne', čak i perverzne - kaže ova profesorica. 

A slične stavove, rekla je Jecker za iNews, društvo ima i prema osobama s invaliditetom pa je većina istraživanja koja se s njima bavi usredotočena na njihovu zaštitu od seksualnih predatora - dok se baš nitko ne bavi s njihovim seksualnim željama i potrebama. 

Djevojka na tostu testirala koliko djeluju proizvodi koji štite kosu od topline! Rezultat je nevjerojatan!

Djevojka na tostu testirala koliko djeluju proizvodi koji štite kosu od topline! Rezultat je nevjerojatan!

Djevojka na tostu testirala koliko djeluju proizvodi koji štite kosu od topline! Rezultat je nevjerojatan!

Objavljuje Večernji list u Ponedjeljak, 16. studenoga 2020.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije