Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Konzumirate li ih?

Sedam namirnica dobrih za vaš probavni sustav

trbuh
Arhiva Večernjeg lista
30.11.2012.
u 16:30

Dobra probava počinje u trenutku kada stavimo hranu u usta ističući da su namirnice koje su dobre za probavu uglavnom one koje olakšavaju probavni proces

Stručnjaci savjetuju da je najbolja hrana za vaš probavni sustav ona hrana koja ne uzrokuje nikakve poteškoće.

– To su prvenstveno namirnice koje čiste crijeva, omogućavaju redovito pražnjenje crijeva, ne izazivaju proljev i ne povećavaju refluks želučane kiseline i hrane – kaže dijetetičarka Kristy King za Huffingtonpost.

Dobra probava počinje u trenutku kada stavimo hranu u usta, a namirnice koje su dobre za probavu uglavnom su one koje olakšavaju probavni proces.

– Različite hranjive tvari iz hrane tijelo koristi na različite načine. Međutim čak i hranjive tvari koje se ne apsorbiraju lako u tijelu mogu biti zdrave – kaže gastroenterolog Matthew L. Bechtold.

Ovo je popis najboljih namirnica za naš probavni sustav:

1. Voće i povrće izvrsno je za probavu jer je većinom bogato vlaknima. Vlakna imaju dodatnu korist pri reguliranju stolice.

2. Cjelovite žitarice. Integralne namirnice, uključujući smeđu rižu i pšenicu, također sadrže puno vlakana što ih čini dobrima za probavu. Ovaj savjet ne mogu primijeniti osobe s kroničnim bolestima poput celijakije.

3. Banane. Dok je voće općenito dobro za probavu, banana ima posebno veliku ulogu jer ne nadražuje želudac. To je razlog zbog kojeg posežemo za bananom, rižom ili suhim tostom kad imamo probavnih problema.

4. Voda. Odlična je za probavu, tvrde stručnjaci, a "namirnica" je koju ljudi ne piju dovoljno. Voda umnogome pomaže probavni proces jer pomaže u izmjeni tvari i "protočnosti" u crijevima.

5. Đumbir. Začini i začinsko bilje poput đumbira i kurkume izvrsni su za rješavanje zamršene situacije u želucu. Imate li želučanih problema, pokušajte obrok zasladiti šalicom čaja od đumbira ili mente.

6. Probiotici. Probiotici su dobri za probavni sustav jer sadrže dobre bakterije koje utječu na loše bakterije koje su uzročnici raznih bolesti. Tražite li hranu koja sadrži "žive" bakterije, najbolje je konzumirati kefir i jogurt, namirnice koje obiluju probioticima.

7. Prebiotici. Prehrana s velikim udjelom vlakana osigurat će zdrav i snažan razvoj crijevne flore, a prebiotici iz njih nisu živi mikroorganizmi poput probiotika, već neprobavljivi sastojci nekih namirnica koje konzumiramo primjerice u šparogama, luku, leći i cjelovitim žitaricama.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije