Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA KAVOLJUPCE

Saznajte koja je razlika između espressa i kave!

19.09.2019.
u 07:57

Je li espresso drugačiji od kave pitanje je koje si mnogi postavljaju, a mi smo vam odlučili dati odgovor na ovo vječno pitanje.

Za sve koji su mislili da postoji bitna razlika; espresso i kava nisu dvije različite stvari. Espresso je samo vrsta kave. Točnije, to je metoda kuhanja kave tako da se koristi visoki pritisak i fino zaobljena zrnca kako bi se napravio mali koncentrirani napitak za nekoliko gutljaja. Što je još karakteristično za espresso?

Tamna pržena zrnca su kroz povijest bila popularna u Italiji, gdje je espresso izumljen, no bilo koja zrnca kave, bilo kojeg porijekla i s bilo kojim nivoom pečenja može biti korištena za pripremu espressa. Jedna od karakteristika koja definira espresso, osim njegovog koncentriranog i sirupastog okusa je gornji sloj pjene poznat kao crema što je produkt visokog pritiska ekstrakcijskog procesa

Espresso se može kombinirati s mlijekom (ili s više vode) da bi se napravili napitci bazirani na espressu kao macchiato, cappuccino, latte, marocchino, americano i slično. Ako uđete u bilo koji kafić u Italiji, kada naručite espresso dobit ćete mali, jaki, 'shot' kave sa slojem kreme na vrhu. Tamo se podrazumijeva kada tražite kavu da ćete dobiti espresso. Espresso je naravno samo jedan način pripremanja kave, a ima ih više, no da zaključimo; espresso jednako kava. 

 

Kada budete na trešnjevačkom placu, sjednite u obližnji kafić i naručite espresso. 

Ključne riječi

Komentara 1

AU
austrougarskigeneral
09:16 19.09.2019.

nema do nescaffe.miris toplog nescaffea ujutro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije