Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jednostavno je

Savršeno očistite mjed i vratite mu stari sjaj: Pomoći će vam ovi neobični proizvodi

shutterstock
14.09.2020.
u 07:00

Iako se većina ovih stvari koristi u kuhinji, učinkovite su i za čišćenje stare mjedi.

Nakon nekog vremena vaši ukrasi od mjedi mogu izgubiti sjaj jer kisik, voda i drugi elementi uzrokuju koroziju, odnosno tamnjenje metala. Srećom, postoji mnogo jednostavnih načina kako očistiti mjed i vratiti mu sjaj. Uvijek prvo provjerite jesu li vaši ukrasi stvarno napravljeni od mjedi te imaju li zaštitni sloj laka koji sprječava tamnjenje. Ako imaju, nemojte ih čistiti s ovim proizvodima, već ih odnesite na profesionalno čišćenje, prenosi bhg.cm.

Kečap
Mješavina rajčice, začina i octa jeftin je i učinkovit način čišćenja stare mjedi. Ovaj jednostavan trik za čišćenje zahtijeva samo kečap i čistu krpu. Samo ga nanesite na mjed te ostavite nekoliko sekundi da djeluje. Obrišite mokrom krpom te osušite suhom.

Ocat
Da bi očistili tvrdokorne mrlje na mjedi, kombinirajte sol, ocat i brašno. U jednoj posudi pomiješajte jednu žličicu soli, pola šalice octa te oko dvije žlice brašna. Smjesu miješajte dok se sol ne otopi i dok ne dobijete pastu. Utrljajte je na mjed te pustite da se osuši oko deset minuta. Isperite, obrišite i temeljito osušite čistom krpom.

Limunov sok i soda bikarbona
Limunov sok i soda bikarbona sami su po sebi moćno prirodno sredstvo za čišćenje, ali kada se ujedine, lako čiste prljavštinu s mjedi. Započnite istiskivanjem soka iz polovice limuna u posudu. Dodajte jednu žličicu sode bikarbone i promiješajte. Čistom krpom utrljajte dio smjese na mjed. Polirajte i uklonite prljavštinu, nanoseći smjesu prema potrebi. Obrišite mokrom krpom, a zatim osušite čistom krpom.

Pasta za zube
Da biste mjed očistili pastom za zube, prvo odaberite običnu, bijelu pastu za zube. Zatim nanesite tanki sloj paste na vaš predmet. Ostavite da djeluje nekoliko minuta, a zatim polirajte čistom krpom. Nakon što ste gotovi s poliranjem, isperite hladnom vodom i osušite krpom od mikrovlakana.

5 stvari koje veterinar radi sa svojim ljubimcem, a vi sa svojim ne:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije