Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČAROBNA LIKA

Savršena destinacija za biciklistički odmor

31.08.2019.
u 17:13

Otkrijte čari like na dva kotača i uživajte u prekrasnim krajolicima naše gorske regije

Lika je naša povijesna gorska regija na jugozapadu Hrvatske. Okružena je gorskim lancima s Velebitom na jugu, Velikom Kapelom na zapadu, Malom Kapelom na sjeveru te Ličkom Plješevicom na istoku, što ju čini važnim prometnim i strateškim dijelom Lijepe naše

Lika je veliko, ali slabo naseljeno krško područje, s otprilike 50.000 stanovnika. S druge strane, priroda iskorištava manju prisutnost ljudi, pa je tako Lika prirodno stanište mnogim biljnim i životinjskim vrstama, uključujuči naše najveće zvijeri, medvjede i vukove.

Osnova za razvoj avanturističkog turizma jest bogatstvo prirodnih resursa i povoljan geografski položaj neke destinacije, što Liku smješta vrlo visoko na listi destinacija za ljubitelje avanture i prirode. Lika sa svojim prirodnim potencijalima nudi raznolike ponude kao što su jahanje, slobodno penjanje, zip line, biciklizam te mnoge druge mogućnosti, stoga je teško reći koji je dio Like najatraktivniji za adrenalinska uzbuđenja.

Naša gorska županija poznata je i po vrhunskim specijalitetima i jedinstvenoj rakiji koji su ambasador Hrvatske u svim kutevima svijeta. Mnogi od nas prva sjećanja na posjet Lici vežu uz sir, pole s maslacem, pastrvu ili pucketanje vatre dok se janjetina polako okreće na ražnju. U moru okusa, kruh i krumpir su osnova većine jela. Jednostavna priprema, tradicionalni recepti i lako dostupne namirnice su temelj ličke kuhinje.

U sklopu projekta integralnog gospodarskog razvoja INTEGRA LIKA 2020, s ciljem da se istakne iznimna kvaliteta odabranih proizvoda i zaštiti, razvijen je cjeloviti regionalni sustav kvalitete hrane, pića i suvenira pod nazivom Lika Quality. Znak Lika Quality ćete lako prepoznati, dizajniran je kao kombinacija tradicionalne ličke kape, još jednog prepoznatljivog ličkog simbola, i međunarodne oznake za kvalitetu, slova „Q“. U sustavu se nalaze proizvođači s područja Like koji su prošli kroz strogu selekciju sustava i zaslužili nositi oznaku Lika Quality.

Sve ovo čini Liku zaista jedinstvenom lokacijom za izlet, duži odmor i jedinstvene uspomene. Opustite se u nekom od smještaja, okušajte se u trekkingu ili planinarenju, obiđite biciklom ili konjima divljinu Like i okrijepite tijelo izvorskom vodom i tradiconalnim specijalitetima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije