Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nove ideje

Savršen recept za rižoto: Ne priprema se dugo, a idealan je za nedjeljni ručak

rižoto
Marko Lukunić/PIXSELL
30.09.2018.
u 08:00

Riža kao namirnica, pravilno skuhana i pripremljena, baza je u koju se lako umiješaju okusi i mirisi, koja se lako sljubljuje s bojama, začinima i pričama.

Rižoto je zasigurno jedno od najpopularnijh jela koje se lako priprema, a u kojem se može uživati na stotine načina. To su bili dovoljni razlozi da odlučimo naš rujanski jelovnik obogatiti receptima koji ne zahtijevaju dugu pripremu, a koji će nam na stol donijeti ono najukusnije od kraja ljeta te s početka jeseni, doba u kojem sve obiluje domaćim plodovima, svježom ribom i školjkama, doba koje poziva da uz ukusni obrok barem na tren zaustavimo vrijeme.

Riža kao namirnica, pravilno skuhana i pripremljena, baza je u koju se lako umiješaju okusi i mirisi, koja se lako sljubljuje s bojama, začinima i pričama. Za dobar rižoto treba nešto malo vremena, vještine, odabrane namirnice, ali i dobra riža.

Zaboravite zato rižu dugog zrna, nju poslužite kao prilog uz neka druga jela. U dobroj riži, onoj kratkog okruglog zrna, skriva se tajna uspjeha. Naime, u tim se zrnima nalazi velika količina škroba koji se otpušta kuhanjem pa jelu daje kremast okus, a rižoto mora biti kremast i sočan, nikako suh i bezukusan. Kako biste to postigli, riža se mora krčkati zajedno sa sastojcima, nikako je ne treba kuhati odvojeno jer čarolija je u prožimanju.

Zato odaberite veću dublju tavu debljeg dna te počnite kuhanje uz nezaobilaznu namirnicu – sitno sjeckan luk koji ćete lagano prepržiti na ulju.

Na luk dodajte rižu, a nakon kratkoga glaziranja miješajući dodajte ostale sastojke. Tekućinu, vodu ili temeljac, dodajte postupno uz lagano miješanje te ne zaboravite da tekućina za podlijevanje ne smije biti hladna jer će izostati spomenuto otpuštanje škorba. Pretkraj dodajte i malo maslaca te sve dobro promiješajte i, naravno, pazite da riža ne bude prekuhana.

Rižoto poslužite dok je vruć. Jer i to je dio čarolije. A namirnice? Bilo nam je teško odlučiti između školjki, gljiva, bundeve, rajčica... jer sve miriše na ljeto, ranu jesen, na domaće i zdravo pa smo vam pripremili raznolike recepte. A što ćete vi odabrati? Želimo vam dobar tek.

Pogledajte i video Supernamirnice koje trebate imati u svom domu

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije