Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bolje spriječiti...

Savjeti vatrogasaca: Ako izbije požar, ovo vam može spasiti život....

vatrogasci
Foto: Robert Anic/PIXSELL/Ilustracija
1/9
31.07.2019.
u 12:31

Ako ste u stanu, čekajte na prozoru vatrogasce kako bi vas uočili. Oni imaju posebna vatrogasna vozila namijenjena spašavanju s visina

Nadamo se da vam nikada neće zatrebati, no svakako je dobro znati što biste trebali napraviti kako biste sačuvali svoje i tuđe živote ako oko vas izbije požar. 

Naravno, pozvat ćete vatrogasce, vi ili netko drugi, no do njihova dolaska sekunde mogu biti itekako presudne. Baš kao što postoji u mnogim državnim i privatnim institucijama, plan evakuacije i izlazi za hitne slučajeve, dobro je da znate koji je najbrži izlaz iz prostorije u kojoj se nalazite. 

Požar u stanu/kući

Bitno je ostati priseban što je više moguće. Izbjegavajte koristiti stubište ako je ispunjeno dimom i ne koristite dizalo.

Zatvorite sve prozore i vrata svog stana da bi se spriječio ulazak dima. Ako je potrebno, mokrim krpama ili plahtama popunite pukotine na vratima. Ako ste u stanu, čekajte na prozoru vatrogasce kako bi vas uočili. Oni imaju posebna vatrogasna vozila namijenjena spašavanju s visina, savjetuju vatrogasci Javno vatrogasne postaje Split i Grada Zagreba na svojim službenim stranicama. 

Zapaljenje ulja u tavi ili loncu

Isključite plin ili struju na štednjaku i kuhinjsku napu.  Zaštitite ruke, glavu i otkrivene dijelove tijela. Prekrijte požar poklopcem ili vatrootpornim pokrivačem.

Ne ulijevajte vodu u vruće ulje, to je vrlo opasno, jer dolazi do rasprskavanja goruće masti i ulja te proširenja požara!

Požar kućanskih aparata

Ukoliko je to moguće stavite uređaj u beznaponsko stanje (izvadite utikač iz utičnice ili prekinite strujni krug na osiguraču).

Za gašenje koristite aparate s ugljičnom dioksidom (CO2) ili prahom. Ugušite požar prekrivanjem, ali pazite da koristite one od sintetičkih vlakana kako ne biste dodatno pogoršali situaciju. Birajte pokrivače od pamuka ili vune. Svakako nemojte električni uređaj pod naponom gasiti vodom! Ukoliko vam je jedina alternativa za gašenje voda, obucite suhe visoke čizme i gumene rukavice, vodu raspršujte u sitnije čestice, razmak od uređaja više od 10 metara i ne ulazite u zonu gdje ste polijevali s vodom. 

Plinska boca

Ukoliko plin počne izlaziti pod tlakom iz plinske boce i zapali se, ne trebate se bojati jer neće doći do eksplozije, pojašnjavaju vatrogasci JVP-a Split. Zaštitite ruke i tijelo i zatvorite ventil na boci. Nakon toga je iznesite na otvoreni prostor i ohladite je vodom.

Zapaljena odjeća na osobi

Osobu koju je zahvatio požar, polegnite na pod, tijelo prekrijte prekrivačem i zaštitite osobi lice i kosu. Požar gasite od glave, omotajte osobu u tkaninu, oslobodite dišne organe. Opečeni dio tijela stavite pod hladnu vodu i opečeno mjesto prekrijte sterilnom gazom ili zavojem za opekline. Unesrećenom dajte piti tekućine. Ako vaša odjeća počne gorjeti, kotrljate se po podu. Zaštitite lice.

Požari raslinja

Ne palite vatru na otvorenom, ne bacajte opuške. Ljeti je paljenje vatre strogo zabranjeno!  Educirajte djecu o požarnim opasnostima i kako nazvati vatrogasce na 193. 

Zatvorite prozore i vrata na kući, uklonite granje, korov, raslinje... Požar u početnoj faz, gasite priručnim sredstvima (zemlja, pijesak, vuneni ili pamučni prekrivač, lopata, mokra metla i grana sa zelenim lišćem). Pokrijte glavu, a mokrom tkaninom ili ručnikom pokrijte lice, nos i usta.

Pogledajte i video Jutro nakon požara u restoranu na Pjaci u Splitu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije