Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jednostavna, a teška

Savjeti koje muškarci NE žele čuti. 5 jednostavnih pravila za dulji život

debljina, debeli muškarac
Foto: Thinkstock
26.09.2014.
u 09:22

U Hrvatskoj svaka druga osoba umire od bolesti srca!

Pravila za zdrav i dugovječan život prilično su jednostavna:

1. Nemoj pušiti

2. Hodaj ili bicikliraj barem 40 minuta svaki dan

3. Vježbaj barem sat tjedno

4. Drži opseg struka ispod 94 cm

5. Umjereno pij alkohol i pazi na prehranu

Ne samo da su jednostavne, ove upute i pale. Potvrdilo je to i posljednje istraživanje koje govori da ovim "malim" životnim promjenama muškarci mogu smanjiti rizik od srčanog udara za nevjerojatnih 86 posto!

No čini se kako su pravila tu da se krše i premda zvuče jednostavno, teško ih je slijediti.

Studija provedena u Švedskoj na više od 20 tisuća muškaraca u dobi od 45 do 79 godina tijekom 11 godina utvrdila je da su se četiri od pet srčanih udara mogla spriječiti navedenim promjenama životnog stila.

Čak  i samo jedna promjena značila je puno za zdravlje. Na primjer, osobe koje su prestale pušiti smanjile su rizik od zastoja srca za 36 posto, a zdrava prehrana za 25 posto. Osam posto manji rizik imali su oni koji su dnevno pili manje od 3 jedinice alkohola.

– Nije nas iznenadilo da zdrave životne promjene smanjuju rizik od srčanih bolesti, već činjenica koliko je drastično rizik opadao s promjenama u načinu prehrane, uvođenjem tjelovježbi i sl., izjavila je dr.  Agneta Akesson za Daily Mail.

Pravila znamo, ali čini se da ih ne želimo slijediti.

Od kardiovaskularnih bolesti na svijetu godišnje umire više od 17 milijuna ljudi, što ih čini svjetskim ubojicom broj jedan. I u Hrvatskoj podaci su zabrinjavajući. Prema njima, od ovih je bolesti u protekloj godini umrlo 24.988 osoba, što znači da je svaka druga osoba u Hrvatskoj umrla od kardiovaskularnih bolesti.

U novom broju magazina Moje zdravlje, u prodaji za samo 9,90 kuna, otkrivamo kako prevenirati bolesti srca, kako krvni tlak držati pod kontrolom, razbijamo najčešće mitove o srčanim bolestima i savjetujemo kako si odmah pomoći i spriječiti razvoj bolesti uz savjete kardiologa dr. Krešimira Štambuka iz Klinike Magdalena.

>>Ovo morate jesti dvaput tjedno da smanjite rizik od infarkta

>>Radite li i vi ovo kad idete liječniku? 7 stvari kojima ih izluđujemo

>>15 simptoma raka koje nijedan muškarac ne bi smio ignorirati

Komentara 3

CA
cavecanem
11:55 26.09.2014.

kako to da sam još živ poštovana autorice? po vašem članku trebao sam umrijeti prije 11 godina.

JD
jdoranic
12:17 26.09.2014.

SVE JE TO TOČNO. ALI UVIJEK SU NAJJEDNOSTAVNIJE STVARI I NAJTEŽE PROVEDIVE. tREBA IMATI VREMENA ZA HODNAJE/BICIKLIRANJE SVAKI DAN 40 MINUTA I JOŠ ZA VJEŽBANJE PO SAT VREMENA. TO UOPĆE NIJE MALO. A ONDA JE TU I ULOGA GENTIKE I STRESA. JEDAN MOJ PRIJATELJ JE ŽIVIO POSVE PO OVIM PRAVILIMA, PA JE IPAK OBOLIO NA SRCE I JEDVA SU GA SPASILI... DAKLE: PRAVILA DA, ALI... IMA TU JOŠ DOSTA TOGA

Avatar mf
mf
20:26 19.11.2014.

Dođite meni cijepati drva ili raditi u šumu,ništa ne trebate platiti;uspjeh zagarantiran

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije